Biztonságos utazás a kutyáddal

Az utazás mindig egy izgalmas és szórakoztató kikapcsolódás. Mit tegyünk és mire figyeljünk utazáskor? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a tudnivalókat és a hasznos tanácsokat.

Az utazás mindig egy izgalmas és szórakoztató kikapcsolódás. Mindenki szeret új tájakat, látványosságokat felfedezni. Ez alól a kutyások sem kivételek. De mit tegyünk és mire figyeljünk? Milyen szabályoknak kell megfelelnünk? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a tudnivalókat és a hasznos tanácsokat.

Ha egy család utazásra indul, leginkább a kutyát szokták elvinni magukkal olyan izgalmas kirándulásra, ahol nem csak új helyeket ismerhet meg, hanem a gazdái közelében is maradhat. Egy macska vagy más házi kedvenc kiválóan elvan egyedül is és nem vágyik környezetváltozásra. Nekik elég annyi, ha valaki naponta megeteti, megsimogatja őket és kicseréli az alomtálcát.

Ha hosszabb időre elutazunk, és nem szeretnénk egyedül hagyni kutyánkat, akár magunkkal is vihetjük, ahogy a legtöbb gazdi meg is teszi. Legtöbbször autóban utaznak a négylábú kedvencek, mert ez bizonyul a legkényelmesebbnek, mert bármikor megállhatnak egy kis sétára, vagy ha a kutya szükségletei úgy kívánják.

Hogyan utazzunk kutyával?

A kutya nyaraltatása jó ötletnek tűnhet, de csak abban az esetben, ha a gazdái aktív kikapcsolódást terveznek hűvös, erdős vidéken, nem pedig egész nap a tengerparton fekszenek majd a napon, amit egy kutya nem tart olyan jó mulatságnak, mint egy ember.

A lényeg, hogy akárhová is megyünk, nem csak a saját biztonságunk fontos, de lényeges kérdés, hogy a kutyánk is biztonságban legyen a utazás alatt.

Kutya szállítás autóban – biztonság mindenekelőtt!

Ha csak rövidebb utazást tervezünk, vagy hosszabb távot készülünk megtenni autóval, bizonyára tapasztalni fogjuk, hogy a kutyánk nem rajong az utazásért. Talán kevésbé lesz ideges, ha az anyósülés lábrészénél helyezzük el, vagy egyterű autó esetében a csomagtérben. Magyarországon gyakran valamelyik utas fogja az állatot az ölében vagy a kutya a hátsó ülésen ül szabadon. Ezekben az esetekben viszont forgalmasabb autóútra nem mehetünk vele, annak szigorúbb szabályai vannak.

Egy ugrándozó, fegyelmezetlen kutya balesetet is okozhat. Egy nagyobb fékezés esetén a gazdája nyakában találja magát, fegyelmezetlen ugrándozása pedig elvonja a figyelmet a vezetésről.

Ha balesetet okozunk úgy, hogy a kutyánk a kocsiban volt, mi leszünk a felelősek. Egyik biztosító társaság sem enged utasbiztosítást kötni, ha autónk nincs megfelelő eszközzel ellátva az állat utaztatásához.

utazás kutyával

Kutyákat többféleképpen szállíthatunk biztonságosan az autóban:

1. Kutyaszállító box
2. Kutya biztonsági öv és kutya autós hám segítségével, amivel az autó hátsó vagy anyós ülésébe rögzíthetjük az állatot
3. Védőrács vagy csomagtér háló felhelyezésével

1. A biztonságos utazás elengedhetetlen kelléke egy kutyák számára kialakított szállítódoboz, amit elhelyezhetünk a csomagtartóban, vagy kisebb állatok esetében a hátsó ülésen is. Természetesen a szállítódobozt le kell rögzíteni a biztonsági övvel vagy erre alkalmas rögzítő eszközzel.

Az állat nem fog félni a doboztól, ha már kiskorában hozzászoktatjuk. Alvóhelynek vagy pihenő alkalmatosságnak használhatjuk a dobozt a lakásban. Néha jól jön a doboz akkor is, ha olyan idegenek érkeznek, akiktől az állat tart, vagy esetleg a vendégek ijedősebbek a kelleténél.

Adódhat olyan szituáció, mikor a lakás nem biztonságos az állatunk számára (felújítás, veszélyes anyagok, tárgyak). Ebben az esetben jól jön, ha van egy zárható kis zug, ahol biztonságban ellehet kedvencünk egy kis ideig. Fontos, hogy a szállítódobozban kényelmesen elférjen az állatunk, tehát fel tudjon benne állni és megfordulni is képes legyen.

2. Ha nagyobb testű kutyánk van, akkor kényelmesebb lehet számára egy speciálisan kifejlesztett, extra párnázatú kutya biztonsági övvel utazni, ami fel tudja fogni a fékezés erőhatásait. Az övet soha ne csatoljuk a nyakörvhöz, inkább kutya autós hám viselése ajánlott, ami fém csattal van ellátva. A műanyag könnyen eltörhet.

Az anyós ülésen csak akkor utazhat az állat, ha a légzsák ki van kapcsolva, és az ülés a lehető leghátrébb van állítva.

3. Ha egyterű autó csomagtérben szállítjuk az állatunkat, egy védőrács vagy háló is hasznos biztonsági felszerelésnek bizonyulhat.

Ki- és beszállás az autóból

A be- és kiszállást is meg kell tanulnia a kutyának. Azon az ajtón engedjük közlekedni, ami a járda közelében van. Mindig a kutyát tegyük be először, a csomagokat és az utasokat csak utána. Megérkezéskor mindez fordított sorrendben történjen. A kutya utoljára hagyja el az autót, nehogy a pakolászás közben elszökjön valahová.

A kedvencünk nem szeret autóban utazni?

Lehet, hogy a legtöbb kutya szeret nyaralni, viszont maga az utazás egyik ebnek sem a kedvence. Lehetőleg minél előbb szoktassuk hozzá az autós környezethez, vigyük el rövidebb utakra, így azt is kitapasztalhatjuk, hogy viseli a mozgásban lévő autót.

Minél fiatalabb korában kezdjük el a szoktatást, annál biztosabb, hogy a hosszabb utazást is jól fogja viselni. Lehetőleg legyen a közelében egy ablak, amin kilát és a feje is menetirányba nézzen.

Kutyával az autóban

Mit tegyünk és mit ne, ha kutyával utazunk?

– Biztosítsuk az utazását szállítódobozzal vagy autós hámmal.

– Hosszabb utazás során kétóránként mindenképp álljunk meg, hogy mozoghasson kicsit.

– Tartsuk bekapcsolva a légkondicionálót, vagy kicsit húzzuk le az ablakokat, hogy legyen elég levegő.

– Mindig adjunk neki elegendő vizet a pihenők során.

– Vigyünk magunkkal ismerős tárgyakat, kedvenc játékát vagy takaróját, mert ezektől könnyebben megnyugszik.

– Léteznek tabletták rosszullét esetére, mindenképp konzultáljunk állatorvossal, aki segít kiválasztani az állat súlyának és korának megfelelő készítményt.

– Ha az utazáskor kutyánk ideges, nyüszít, ugat, látványosan fél, jobb, ha átgondoljuk, kitesszük-e ennek a tortúrának. Lehet, hogy érdemesebb inkább ismerősökre bízni vagy kutyapanzióba adni a nyaralás idejére. Ha ezt nem tehetjük meg, úgy fontolóra vehetünk egy-két készítményt, ami utazás előtt megnyugtatja az állatot, de erről is konzultáljunk állatorvossal.

– Ne engedjük, hogy a kutya utazás közben a lehúzott ablakon kilógassa a fejét, bármennyire is szereti azt.

Etetni csak az utazás végeztével ajánlatos az állatot, mivel előfordulhat, hogy az autókázástól felkavarodik a gyomra, és attól bizonyára egész úton rosszulléttel küszködne. Nincs annál rosszabb, ha a kutya autóban hány.

Soha ne hagyja az autóban a kutyát, mert nyári melegben felforrósodik a levegő az utastérben, ami végzetes lehet az állat számára. A mai autók már légmentesen zárnak, így ha a hőmérséklet nem is magas, de a levegőtlenség ugyanúgy gondot okozhat.

– Mielőtt külföldre utazunk, tájékozódjunk az adott ország állat-egészségügyi követelményeiről, valamint szükségünk lesz egy úgynevezett állatútlevélre is, ami tartalmazza a védőoltásokat, féreghajtások időpontját és más szükséges vizsgálatot.

Teendők arra az esetre, ha utazás alatt elveszne a kutyánk

Ha nyaralás alatt eltűnik a kutyánk, akkor van esélyünk megtalálni, ha az állat rendelkezik mikrochippel.

Eltűnés esetén hívjuk fel az összes közeli állatorvost és adjuk meg az adatainkat, valamint a chip számát is arra az esetre, ha valaki hozzá viszi a kutyánkat kezelésre. Az állat nyakörvén is legyenek feltüntetve ezek az adatok, hogy a megtaláló értesíthessen minket telefonon.

Ha mindenre felkészültünk, biztosak lehetünk benne, hogy akár velünk utazik az állat, akár más gondjaira bízzuk, nem kell aggódnunk az esetleges váratlan meglepetések miatt.

Kellemes utazást kívánunk!

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!