5 tipp a kutyabarát lakáshoz

Gyakran érzed úgy, hogy kutyusod téged irányít? Ezzel az érzéssel gyakran találkozik minden gazdi. Így alakítsd ki az életteredet megfelelően a harmonikus együttéléshez.

Gyakran érzed úgy, kutyusod téged irányít, ha nem szabsz határokat, akkor az otthonodba lassan csak vendégnek jársz vissza esténként. Pedig Te a világ legjobb gazdijának tartod magad, mindent megadsz kedvencednek, amit csak megérdemel. Ne izgulj, ezzel az érzéssel gyakran találkozik minden gazdi, függetlenül attól, hogy lakásban vagy kertes házban nevelik kutyáikat.

Az ember legjobb barátja igazi társasági lény, így nem meglepő, hogy állandó figyelmet szeretne magának és kevésbé tűri jól, ha magára hagyják. Sajnos a való életben sokszor adódik úgy, a gazdiknak és kedvenceiknek kölcsönösen alkalmazkodniuk kell egymás ritmusához. Szerencsére a kedvencek tökéletes utánzói az ember szokásainak, így odafigyeléssel és felelősséggel könnyen harmonikussá varázsolhatjuk az együttélés szabályait.

Ahhoz, hogy kutyusoddal együtt biztonságos alapot teremts az együttélésnek, figyelembe kell venni a fajta sajátos igényeit, és életteredet ahhoz igazodva kell kialakítani. Itt nem kell azonnal egy belsőépítészhez rohannod, ám érdemes egy-két tanácsot megfogadni.

1. Mi legyen a padlóval?

Nagyon sok kutyatulajdonos előszeretettel díszíti lakását szebbnél szebb szőnyegekkel. Azt azonban érdemes tudni, a kutyakényelem érdekében ez az egyik legrosszabb választás. A kutyusok testi felépítésük miatt sokkal jobban érzik magukat egy olyan szobában, ahol kemény padló felületen tudnak mozogni. Nem beszélve arról, hogy mancsukkal a szőnyeg felületére felhordott piszok és megtapadt szőr a baktériumok melegágya, ami az allergiára hajlamos gazdik életét igen kényelmetlenné is teheti.

Ezért érdemesebb a padlószőnyeget felszedni, vagy kisebb modern rongyszőnyegekkel helyettesíteni, amit csak elég alkalmanként bedobni a mosógépbe, és máris egy lépéssel előrébb vagy a komfortos otthon felé. Amennyiben nem lételemed a szőnyeg, akkor érdemes minél keményebb padlótípust választani, úgy mint, csempe vagy parketta. Egyrészről nehezebben sértik fel a kutyák a körmükkel a felületét, másrészről egyszerűbben és hatékonyabban tisztítható.

A kutyák körmét rendszeresen le kell vágni, így nemcsak lakásunk épségét óvhatjuk meg, de elkerülhetjük a kutyák játékosságából adódó kisebb sérüléseket is.

Házi kedvencünk a macskákkal ellentétben igényli a hosszú sétákat és folyó ügyeit is a szabadban intézi, épp ezért jó célt szolgál egy durvább háncsból készült lábtörlő. Mielőtt belépne a lakásba, ezen mindig alaposan letakaríthatja a kint összeszedett mindenféle, otthonunkba nem illő piszkot. Az is jó ötlet, ha az előszobába érve mindig kéznél van egy kutyák számára is kíméletes tisztítószer, amivel rendszeresen letörölhetjük kedvencünk mancsait.

Természetes velejárója a kutyalétnek, ám a gazdiknak kellő bosszúságot is okozhat az állatok vedlési időszaka. Jellemzően tavasszal és ősszel váltják a bundájukat, ami megnövekedett szőrhullással járhat, így a lakásban lépten-nyomon kutyaszőrbe gabalyodunk bele. Ezt a szükséges, de igen kellemetlen jelenséget jól lehet kezelni azzal, ha a kutyus rendszeresen megfürdik.

2. Lakásod biztonsága

Tetszenek a világos bútorok? Nagyon is megértelek. Modern, elegáns és letisztult érzést kölcsönöz otthonodnak. De sajnos nem a kutyatartóknak. Ha imádod kis kedvencedet, és üres lenne a lakásod és az életed nélküle, akkor trendek ide vagy oda, Te sötét bútorok kiválasztására fogsz kattintani.

Amennyiben még fokozni szeretnéd lakberendezői érzékedet, akkor törekedj bőr bútorok beszerzésére, amelyek kevésbé szedik össze a szőrt, nem tartják magukba a szagokat és egyszerűen tiszthatók. Egyébként a hagyományos kárpitozott darabokat is könnyen meg lehet óvni, elég csak néhány otthonodba illő, jó pofa takaróval vagy pléddel leteríteni, amik probléma esetén mehetnek a mosógépbe.

Biztos Te is észrevetted már, kutyád mindig követ mindenhova, legyen szó az új kanapéról vagy kényelmes, puha ágyadról. Akkor most itt az idő, hogy ő is kapjon egy királyi lakosztályt, vagyis egy csak neki szóló helyet. Rengeteg féle matrac, ágy, kennel kapható az állatos webshopokban, érdemes kísérletezni velük, mert ha megszokja a saját kuckóját, akkor kisebb eséllyel fog egyéb területeket elhódítani.

A kényelem megteremtése mellett, tudatosan ügyelned kell arra, hogy lakásod kutya-biztos övezet legyen. Mire is gondolunk? A mindenféle elektromos kütyükből kilógó kábeleket el kell rejteni, mert a kutyusok előszeretettel rágnak meg minden útjukba kerülő tárgyat.

kutya otthon lakás

3. Vigyázat veszélyes anyag!

Jellemzően a vegyi tisztítószereket a fürdőszobai mosdó vagy a konyhai mosogató alatti, alacsonyabban fekvő tárolóban tartjuk. Mivel a kutyusok elég okos jószágok ahhoz, hogy könnyen utat találjanak olyan dolgokhoz, ami elől el vannak tiltva, így érdemes gyermekzárral felszerelni ezeket a polcokat.

Az sem árt, ha a helyiségekben fedett szemeteskosarat használunk, mert egyrészről megelőzzük az indokolatlan kuplerájt, másrészről elzárjuk kutyusunk elől azokat a kidobott dolgokat, amik veszélyesek lehetnek az egészségére. Fontos, hogy a lakásod ékeit alkotó növényeket is lehetőleg magasabb vagy elkülönített helyen tartsd. Rengeteg olyan fajta cserepes virág él a háztartásokban, melyek házi kedvenced számára mérgező lehet. Ilyen például a fagyöngy, tulipán, mikulásvirág vagy a leander.

4. Tiszta otthon

A rend és tisztaság otthonodban alapvetően jó közérzetet biztosít, ezért fontos, hogy kutyás gazdiként is törekedj a rendezettségre. Fiatalabb kutyusoknál gyakoribb, hogy időnként megajándékozzák a gazdit egy-egy „szeretetcsomaggal”. Ennek feltakarításához jó, ha mindig van kéznél károsanyag mentes fertőtlenítőszer, amivel azonnal orvosolhatjuk a balesetet.

Jó szolgálatot tesz egy erős teljesítményű porszívó, ami pillanatok alatt megszabadít a kellemetlen szőrcsomóktól és egyéb piszoktól. Ruháid védelme érdekében helyezz el otthonod különböző pontjain szőrkefét vagy hengert, csodákra képes.

5. A harmonikus együttélés szabályai

Gazdiként ki ne szeretne minél több időt tölteni kedvencével. Jó móka a közös játék, a közös filmnézés vagy a közös lustálkodás és pihenés. Ám, ahogy fentebb már megemlítettük, néha a kutyusoknak is szüksége van magányra, így hosszú távon érdemes kialakítani egy saját kuckót az állatnak. Erre tökéletes egy kényelmes puha fekhely, ami köré el tudod helyezni kedvenc játékait is.

A boldog kutyás élet egyik fontos kelléke a megfelelő táplálás. Ebben a témában sorok millióit lehetne begépelni a dokumentum szerkesztőbe. Tájékozódj előre mi az, ami általánosságban nem tesz jót a kutya egészségének, milyen allergén anyagokat kell kizárni az étkezéséből. Ez alapján olvasd át mindig a csomagolást, mert a rossz minőségű étkezés megnehezíti a kutyus és a gazdi kapcsolatát.

Játék, játék, játék! Erre nem hiszem, hogy bármelyik gazdit figyelmeztetni kellene. A kutyus boldogságához szükséges az együtt töltött idő. Menjetek ki a szabadba, sétáljatok egy nagyot, és próbáljátok ki a legújabb kutya-mókákat. Az együtt eltöltött idő és mozgás öröme nemcsak a kutyusok életét teszik teljessé, de segítenek abban, hogy gazdiként is kiegyensúlyozott, boldog és aktív maradj.

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!