Észak kutyája – a Husky

Ha husky, akkor szibériai? Gyere velem és ismerd meg a télen rongyosra játszott, karácsonyi „szánhúzós filmek” sztárjait, mert biztos vagyok benne, hogy karácsonykor nem csak Kevin jön.

Ha husky, akkor szibériai…
…gondolná mindenki, aki nem túl járatos a kutyák világában. S ha husky, akkor a mozifilmekből jól ismert fekete-fehér, égszínkék szemű tömörgyönyör.

Husky kutya

Ugye Neked is ez ugrik be elsőre?

A husky azonban nem feltétlenül ilyen.

No, de akkor mégis milyen?

Gyere velem és ismerd meg a télen rongyosra játszott, karácsonyi „szánhúzós filmek” sztárjait, mert biztos vagyok benne, hogy karácsonykor nem csak Kevin jön… Minden, ami hó, hideg, és kutyás (főleg huskys), szerepelni fog a tévécsatornák repertoárjában.

Dőlj hátra, lazulj el egy forró gőzölgő kakaóval, s olvasd el e csodálatos fajta mesébe illő történetét, hogy mikor majd a karácsonyfa alatt éppen egy huskys filmet nézel, tudd, kik is ők valójában.

Szibériai vs. Alaszkai

Norvégia erdejében megbúvó kis csapatunk lelkes tagjai között folyamatos vitageneráló téma a „szibériait vagy alaszkait szereted-e jobban” kérdéskör. Megrögzött fajtahívőként én a szibériaiakkal vagyok – ez sajnálatos, de velük nőttem fel. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeretek minden kutyát, pusztán azt, hogy igen, élek-halok a japán akitáért és a szibériai huskyért, és, ha választhatok, akkor bizony őket fogom választani, mert ők állnak a szívemhez és a temperamentumomhoz a legközelebb – házigazdám legnagyobb bánatára. Még a tréning is teljesen más érzés számomra a szibériai csapattal, mint az alaszkaival.

Checkpoint tréning

Checkpoint tréning a szibériai husky csapattal

Mindenki nyugodjon azonban le: az alaszkaiaknak ugyanekkora rajongó tábora van jelenleg nálunk, úgyhogy szeretetből nincsen hiány.

A ’Husky’ szó eredete

A ’husky’ elnevezés az eszkimó szó egyik szleng változatából ered. Gyakorlatilag régen ezzel a szóval illettek minden északi szánhúzó kutyát.

Két típusát jegyzik manapság: a szibériai és az alaszkai huskyt.

Nézzük először – mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, ugyebár – a szibériai husky történetét.

A szibériai husky

Szibériai husky

Mivel az egyik legősibb kutyafajtáról van szó, így a kapcsolat ezekkel a gyönyörű lelkű kutyákkal egyet jelent valami ősihez történő kapcsolódással.

Szinte érezni a személyiségüket körüllengő, ősi misztikumot. Nem véletlenül népszerűek a kivételes munkabírásukról és hősies tetteikről szóló filmek.

Valami különleges, valami gyönyörű, valami megfoghatatlan… ezt jelenti számomra a szibériai husky.

Eme ősi jelleget tudományos kutatások is igazolták. A National Geographic kutyákkal foglalkozó különszámában megjelent cikk szerint a kutatók 85 kutyafajta DNS-ét elemezték, s arra a megállapításra jutottak, hogy genetikai jellemzők alapján négy alapkategória állítható fel. Ezek mutatják meg, mely ősi állományok kereszteződéseiből jöhettek létre az újabb típusok. E négy alapkategória a következő: farkasszerű, pásztorkutya, vadászkutya és a masztiffszerű kutyák. A huskyban nem meglepő módon a farkasszerű típus van túlnyomóan jelen.

E fajta eredete közel 3000 évvel ezelőttre vezethető vissza, a Szibéria keleti részén élő csukcs (chiukchi) törzs tenyésztette ki a zord vidéken való túlélés érdekében. Mivel extrém időjárási viszonyok között éltek, a követelmények a fajtával szemben nagyon szigorúak voltak, hiszen a túlélés múlott azon, hogy mennyire tudnak együtt dolgozni az emberrel.

Szibériai husky kölykök

Szibériai husky kölykök

Egy kitartó, könnyen kezelhető, falkában dolgozni tudó, de ugyanakkor önálló döntések meghozatalára is képes fajtát akartak létrehozni, mivel az egymásrautaltság ember és kutya között e vad tájon szinte az életet jelentette. Fontos volt a törzs számára, hogy nagy távolságokat lehessen megtenni az így tenyésztett kutyákkal, mivel kereskedelmi tevékenységet folytattak a településeiktől távol. Ehhez persze kitartó, és erős kutyák kellettek.

Az úton persze nem csak szállítás volt a funkciójuk, hiszen az éjszakák hidegségének fokmérője is a kutya volt: ha például „kétkutyás” éjszaka volt, az azt jelentette, hogy két kutyát kellett magukhoz venni, hogy melegben legyenek. Természetesen, ha elfogyott az úton az élelem, utolsó mentsvárként ott voltak a kutyák, melyek közül bizony előfordult, hogy pár egyed élelemként végezte.

Aki egy engedelmes, behódoló fajtát szeretne, ne huskyt válasszon. A huskyban nagyfokú függetlenség iránti vágy dúl, mely talán onnan ered, hogy a kutyákat a nyári időszakokban szabadon tartották: szabadon vadászhattak, bóklászhattak. Éppen ezért, bennük máig él a méltóság, a független és önálló akarat érvényre juttatása iránti vágy, s a szabadság szeretete.

szibériai husky

Mindkettő szibériai husky, jól látható, rengeteg típusa, színe létezik

Egy huskyval együtt élni tehát tudni kell, képesnek kell lenned elfogadni a személyiségét, a döntéseit, partnerként kell kezelned, tisztelned kell őt.

Husky

A szibériai husky tehát eredendően munkára termett, s az első időkben nem is úgy nézett ki, ahogyan a ma leginkább kutyakiállításokról ismert standard azt előírja. No, de hogyan is került a szibériai husky Alaszkába, ahol aztán annyira népszerűvé vált, hogy az ottani szánhúzó kutyákkal folytatott tenyésztésbe is befogták?

Alaszkai husky

Minden ősi inuit nép számára a kemény időjárási viszonyok végett elengedhetetlen volt a kutyákkal való szoros együttműködés. A földrajzi különbségek, a hó mennyisége és minősége, a kutyák erejének felhasználása azonban testfelépítésbeli különbségeket eredményezett a kutyáknál. A szibériai csukcsok életmódját a könnyedebb és fürgébb kutyák szolgálták megfelelően, hiszen hosszabb távokra kellett eljutniuk a kereskedelmi tevékenységük okán. Az alaszkai inuitok számára pedig a robosztusabb testfelépítésű kutyák voltak megfelelőbbek, hiszen nagyon veszélyes körülmények között, teljesen más típusú és mélységű hóban kellett nagy súlyokat mozgatniuk.

1909-ben egy orosz szőrmekereskedőnek köszönhetően Alaszka szánhajtói megismerhették a szibériai husky gyors és fürge mozgását, melynek eredményeképpen közel 60 szibériai huskyt vittek Alaszkába. A fajta így az alaszkai husky tenyésztésében fontos tényezővé vált, mert minden hajtót érdekelt a kérdés, vajon lehetséges-e a szibériai husky fürgeségét és sebességét a többi szánhúzó erejével és kitartásával kombinálni. Így indult el útjára egy önálló, kizárólag a szánhúzásra tenyésztett, hivatalos fajtastandarddal el nem ismert fajta története.

Az alaszkai husky, mint önálló fajta kialakulása az elmúlt 60-70 év eredménye. Két névhez köthető főleg, mivel a ma élő versenykutyák családfái gyakorlatilag erre a két tenyésztőre vezethetők vissza. Az egyikük George Attla, aki tenyészetét az indián kutyákra alapozta zömmel. A másik Gareth Wright, akinek alapító kutyái ír szetter és farkas, továbbá indián kutyák keverékei voltak. A tenyésztésbe aztán később a szibériai huskykat is bevonták.

Az alaszkai husky tehát egy kifejezetten sportra kitenyésztett fajta, mely különböző fajták keverékéből tevődik össze, mégis egységes fajtává állt össze a szánhajtóknak köszönhetően. S mivel fajtákból „keverték”, egységes megjelenése sincsen, ahány egyed, annyi féle külső.

Alaszkai husky

Próbálkozások azonban a fajta egységes külsejének meghatározására természetesen voltak. Ebben az időben gomba módjára szaporodtak a fajtaklubok, és az emberek által kialakított standard külső szabályzatokban való rögzítése is divattá vált, annak érdekében, hogy az adott fajta egységes kinézetű legyen, így természetesen az alaszkai husky, mint újonnan kialakult fajtára is próbáltak egy ilyen standardot ráerőltetni. A hajtók azonban nem akartak pusztán a külső alapján szelektálni az egyedek között, hiszen számukra a legfontosabb dolog a kutya teljesítőképessége volt, nem pedig a külleme. Ezért van az, hogy az alaszkai husky, bár nem hivatalosan különálló fajtának tekintik, mégsem rendelkezik standard küllemleírással.

Alaszkai husky

Ennek megfelelően hagyományos törzskönyvről sem beszélhetünk velük kapcsolatban, mégis mindenki, aki alaszkai huskykkal foglalkozik, kívülről tudja mindegyik kutya vérvonalát.

A két fajta történetéből látszik, hogy 90 év alatt a hatalmas, erős testalkatú kutyákból vékony, karcsú, de izmos atletikus alkatú kutya alakult ki.

Melyik jobb akkor?

Az egyik leghíresebb szánhajtó hölgy gondolatai a kutyáival kapcsolatban, ami többet mondd el a husky fajtáról, mint bármilyen film vagy könyv egyben.

Susan Butcher, az Iditarod verseny négyszeres győztese így fogalmazta meg sikerének titkát:

„Egészen különleges a kapcsolatom a kutyáimmal. Ők mindent megtesznek értem, s én is minden tőlem telhetőt megteszek értük. Ilyen szoros kötelék életet is menthet.”

Ez a husky. Sem több, sem kevesebb, legyen szó bármelyik típusáról is.

Husky

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!