Miért ugat a kutya?

Létezik az ugatásnak az a szintje, ami már zavaró. De vajon tudod-e, miért is ugat a kutyád? Az alábbi támpontokkal te is játszi könnyedséggel kódolhatod kedvenced hangpostáját.

Kinek ugatok?

Azt hiszem, mindannyian egyet értünk abban, hogy létezik az ugatásnak az a szintje, ami már zavaró. De vajon tudod-e mindig, miért is ugat a kutyád? Unalmában? Netán veszélyt jelez? Vagy éppenséggel szorong, magányos, és így akar figyelmet magának?

Az ugatás számos fajtája közül avatatlan fülnek bizony nehéz kihallania, mikor miért ugat egy kutya, pedig egy kis odafigyeléssel, a szituáció pontos megfigyelésével könnyedén megfejthető mondanivalójuk.

Az alábbi támpontokkal Te is játszi könnyedséggel kódolhatod kedvenced hangpostáját.

A vonítás misztikuma

Hajnali 4 óra. Mínusz 20 fok. Sohasem fáztam még ennyire. Csontomig hatol a hideg. Immáron két órája állok Európa egyik leghíresebb szánhajtó versenyének első pihenőjén, a semmi kellős közepén, a kutyák mellett. Segítőként a feladatom szemmel tartani a versenyen részt vevő kutyákat, figyelni arra, hogy aludjanak, minden rendben legyen körülöttük.

A csendet csak az érkező és induló csapatok zaja, és a kutyák vonítása töri itt-ott meg.

Telihold van. A mi csapatunk kutyái közül három alvás helyett tekintetét a holdra szegezve ül, s énekel. Fülbemászóan gyönyörű, lágy, összecsengő vonításuktól, ég felé fordított pofijuk és orruk által rajzolt sziluettjüktől kiráz a hideg. A husky-énekben van valami ősi, valami megmagyarázhatatlanul szép misztikum: hosszan kitartott, szenvedéllyel elnyúló, majd elvékonyodó hangfoszlányok szállnak ilyenkor az éjszakai égbolt felé.

Örökre magamba zártam ezt a képet.

Ugat csahol vonyít

A vonyító kutyáról, farkasról egyébként rengeteg babona kering. A japánok az ok nélkül vonyító kutyákról például azt hitték, hogy látják a szellemeket. Az indiai felfogás szerint pedig a beteg ágyánál vonyító kutya a közelgő halált jelzi. Az indonézek úgy hitték, hogy az éjfél előtt vonyító kutya halált, az éjfél után éneklő pedig egy kóbor rossz szellemet jelez.

Valóban ennyire rejtélyes volna azonban ez a kommunikációs forma? Vagy csak az emberi képzelet teszi azzá?

A farkasok e kommunikációja még nincs teljes mértékben feltérképezve a tudósok által, de azért annyit már biztosan tudnak, hogy a vonyítás egy általános kommunikációs forma, mellyel üzeneteket küldenek egymásnak helyzetükről, egy esetlegesen fennálló veszélyről, idegen farkas érkezéséről, vagy épp így adják hírül a közös vadászatok tényét.

Mivel a vonyításhoz használt hang mély, így messzebbre, akár 10 km-es távolságra is el tudják juttatni közlendőjüket a másik egyed számára. Honnan ismerik fel, hogy éppen nekik szól az ének? Akárcsak az embereknél, a farkasoknál is minden egyednek megvan a rá jellemző, egyedi hangja.

Általában ezt a kommunikációs formát választják, ha jelezni akarják a másiknak, hogy az ő területükön járnak, vagy éppenséggel, ha az elkóborolt falkatagokat hívják haza, de így kommunikálnak akkor is, amikor kapcsolatot akarnak tartani egymással, vagy új társakat, új falkát akarnak keresni maguknak.

Mivel a farkas a kutya őse, nem csoda hát, ha néha kutyád is vonyítással üzen fajtársainak, vagy éppenséggel neked.

Ha kutyád vonyít, valami ősi részese lehetsz, egy más faj rítusának szemtanúja.

Nem biztos azonban, hogy mindenki számára olyan lenyűgöző ez az ének.

Ha például kutyád egyedül hagyva énekelni kezd a lakásban, nem biztos, hogy a szomszédnak is ilyen misztikus élményt fog nyújtani.

Ha ez a helyzet áll elő, annak számos oka lehet, mely nem feltétlenül pozitív.

Szeparációs szorongás

Mivel a kutya alapvetően társas lény, családban él, így érthetően nehezen viseli, ha a család tagjai messze vannak tőle, és egyedül kell lennie. A jól nevelt, biztonságot és kiegyensúlyozottságot tapasztaló kutyának nem okoz problémát távol lenni a családtól egész nap, hiszen tudja, biztosan hazatérnek hozzá.

Azoknál a kutyáknál azonban, amelyek szeparációs szorongásban szenvednek, az egyedüllét általában heves pánikba torkollik, hiszen elhagyatottnak és magányosnak érzik magukat, így vonyítani kezdenek, s ráadásként még rombolhatnak is, bárhol is legyenek tartva.

Ha tehát az a hír járja a szomszédságban, hogy bizony hangos a kutyád, ideje megfigyelned kutyád viselkedését, míg te nem vagy otthon, és ha fennáll a szeparációs stressz lehetősége, fordulj szakemberhez kutyád, a szomszédok, és a Te érdekedben!

Az ugatás dekódolása

Az ugatás mindig jelez valamit, ez a kutyák természetes kommunikációs megnyilvánulási formája, ezért jobb, ha odafigyelsz rá, és megtanulod kedvenced ugatási stílusát, formáját, hiszen, ahogy az emberi beszédnek, úgy az ugatásnak is számos formája létezik. Hol ideges, agresszív, hol szorongó, hisztérikus ugatás figyelhető meg. Lehet, hogy külső veszélyre figyelmeztet, vagy csak jelez valami szokatlant, de az is lehet, hogy magáról árul el információt ugatásával.

Mindez még eddig rendben is volna, de mégis hogyan tudod megfejteni, miért is ugat?

Először is azt kell tisztán látnod, mikor és hol ugat. Otthon a lakásban? Netán a kertben, ha jön a postás, vagy egy másik kutya? Séta közben? Ugat, mikor ott vagy vele te is?

Ezek megfigyelése fontos információkat szolgáltat számodra kedvenced közlendőjéről.

A következő lépésben azt figyeld meg, hogy ki, vagy mi az ugatás célzott személye/tárgya.

Ha azt tapasztalod, hogy kifejezetten neked ugat, és rád szegezi tekintetét közben, valamit vár tőled. Általában ilyenkor a legtöbb kutya szemmel is kommunikál az emberrel, hogy még egyértelműbb legyen a mondanivalójuk célja.

kutya ugatás

Megfigyelheted azt is, hogy melyek azok a körülmények, melyek ugatásra késztetik. Szirénázó autó? Egyéb zavaró hangok a tévében? Magas hangok? Egy konkrét ember? Egy másik fajtárs? Netán másik állat?

Bár a tudósokat is foglalkoztatja a téma, még nem sikerült száz százalékban megválaszolni azt a kérdést, hogy miért vonyítanak a szirénázó autó hallatán a kutyák, de feltételezések szerint a sziréna hangja hasonlíthat egy másik fajtárs hangjára, és így válaszolnak neki.

Ha egy konkrét embert ugat meg, ott már az ugatás hangszínét is nagyon erősen figyelned kell. Ha a kutya ideges lesz a másik ember társaságában, stresszes ugatásba kezd, és az egész testbeszéde arról árulkodik, hogy jobb lesz őt békén hagyni, akkor valószínűleg nem kedveli azt az embert, nem bízik benne, fél tőle. Ezt akár te is tekintheted intő jelnek, mivel a kutyák köztudottan jól megérzik az emberek személyiségét.

Más kutyák vagy emberek megugatása árulkodhat kedvenced feszült állapotáról. Ez jelentheti azt, hogy bizony átvette a családfő szerepét, és azért ugat, mert azt hiszi, neki kell megvédenie a családot az idegenektől.

Ha mindezeket megfigyelted, nagyobb biztonsággal tudsz válaszolni arra a kérdésre, miért is ugat a kutyád.

Nézzünk most meg pár konkrét okot, miért is ugathat egy kutya.

Figyelmeztető ugatás (territoriális ugatás)

A terület védelme a kutyák számára ösztönös viselkedés, ezért, ha valaki túl közel jön a territóriumuk határához, erős ugatásba kezdhetnek. Ezt a viselkedést a félelem és fenyegetés motiválja, éppen ezért ezekben a szituációkban nem igazán használ a gazda fegyelmezése. Egy elmélet szerint azért, hogy e viselkedésnek elejét vegyék, meg kell tanítani a kutyának a családon belül elfoglalt pontos helyét. Ha ugyanis a kutya biztosan el tudja magát helyezni a család adta hierarchiában, és tudja, hogy a család védelmezése nem az ő feladata, amennyiben mi is jelen vagyunk, őt nem fogja tovább feszíteni az a késztetés, hogy megvédje családtagjait, hiszen nem az ő feladata.

Fájdalom jelzése

A vonyítás és ugatás a fennálló fájdalom jelzésére is szolgálhat. Ilyenkor segítség, ha megfigyeled kedvenced viselkedését, állapotát: esetleg levert, rosszkedvű. Ha igen, kezdhetsz gyanakodni, hogy nem jókedvéből vonyít.

Unatkozik tán, vagy túlzottan izgatott?

Ha valaminek nagyon örül, vagy valamit nagyon vár, akkor is ugathat. Ez az ugatás vidám izgatottság érzetét kelti, könnyedén felismerheted, hiszen egy adott eseményhez köthető: etetés, játék, sport vagy egyéb, számára jelentőséggel bíró eseményekhez.

Kérni akar valamit?

Mivel az ugatás az általános kommunikációs eszközük, ha valamit kérni szeretne, vagy csak a figyelmedet szeretné, előfordulhat, hogy ezt ugatással jelzi ezt feléd. Ezekben az esetekben azonban a szemkontaktus is erősebb az átlagosnál, hiszen szemkontaktussal megerősítik a szándékukat.

A kutya azért kutya, hogy ugasson

Bármit is jelez neked kedvenced, soha ne felejtsd el: a kutya azért kutya, hogy ugasson, ő így kommunikál. Pusztán az ugatás ténye azonban mit sem számít. Ugyanúgy, ahogy emberi beszéd kapcsán sem lehet általánosítani, a kutya ugatásánál is fontosak a körülmények, a hangszín, az ugatás intenzitása, agresszív, vagy éppen izgatott, fontos a szituáció, melyben ugatni kezd, és az azt kiváltó okok.

Szóval, mielőtt leszidnád, vagy azon kezdenél gondolkodni, hogy idegesít, gondolkodj el azon, mit kommunikálhat feléd.

Ne feledd, a kutya néha ugat, és egy így természetes! A te kutyád milyen hangokat ad? Írd meg nekünk kommentben!

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!