A karácsonyi asztal kutyaszemmel

Karácsonykor az ebek feloldozást kapnak a szigorúan meghatározott étrend alól. Nézzük, melyek azok az ételek, melyeket semmiképpen ne adj kedvencednek.

Egy kutyás számára karácsonykor bizony a kutyájának is karácsony van. Ilyenkor az ebek feloldozást kapnak a szigorúan meghatározott étrend alól: egy kis csülök, sült malac, halászlé, töltöttkápi, no meg a bejgli.

Minden, ami a csövön kifér. Ami a Te tányérodban figyel, az egyszer csak hopp, hogy-hogy nem, kedvenced táljában landol.

Ő pedig nem kérdez, nem keresi a jól megszokott tápot, hanem boldogan falatozik az ünnepi menüből, mely ínycsiklandóan finom, fűszeres és zsíros.

Ismerős a dolog?

„Hajnali 5 óra. Már megint süt. Süt-főz egyszerre. Biztos jön megint a karácsony. Már a konyhából áradó illatok alapján be tudom azonosítani az évnek ezt az időszakát.

A szagok ilyenkor már önmagában is megtöltik a bendőmet. Most éppen töltött kápi rotyog, azt hiszem, mintha így nevezné ezt az ételt, mikor a husi után koldulok.

A kacsa már készen van, tegnap lemeóztam, egész jó lett. Bár a csontot nem adta oda, azt mondta, nem lehet, mert átszúrja a belem. Még ilyet. Én is ezt mondanám. Eh…”

karácsony kutyaszemmel

6 étel, amit ne adj kedvencednek

A karácsonyi készülődés során, melyet soha nem lehet túl korán elkezdeni, mindenkiben túlcsordul a szeretet érzése, s ezt természetszerűleg nem csak embertársainkkal osztjuk meg, hanem kutyánkkal is.

Az ünnepek közeledtével általában engedékenyebbek vagyunk magunkkal is, itt-ott egy kis süti, csoki belefér. Nincs ez máshogyan kedvencünk esetében sem, hiszen, ha a gazdinak szabad, akkor természetesen neki is.

Nem biztos azonban, hogy kutyádnak túlontúl jót tesz ez a szeretet, amennyiben az korlátlan evési lehetőséggel párosul. Pláne nem túl jó, ha az asztalról csurrannak számára finom falatok.

A magyar étrend amúgy sem a könnyedségéről híres, épp ezért, jobb, ha kétszer is meggondolod, mit adsz kutyádnak az ünnepi menüből, illetőleg mihez engedsz hozzáférést neki az ünnepi készülődés során.

Nézzük, melyek azok az ételek, melyeket semmiképpen ne adj kedvencednek.

1. Minden, ami extrém zsíros

Töltött káposzta, sült malac, és pulyka. Néhány fogás a menüről. A magyar konyha amúgy is méltán híres a nehéz ételekről, kiemelten igaz ez karácsonykor. Hogy számunkra jó-e e zsíros ételek fogyasztása, nem tisztem megítélni, de az biztos, hogy finomak. A kutyád számára viszont komoly hasnyálmirigy gyulladást okozhat, ha túltolod a zsíros ételek adagolását.

Hidd el, csak a szeme kívánja. A töltött káposzta nemcsak zsíros, de a káposzta végett puffaszt is, a sültek pedig mind olyan zsírosak és fűszeresek, hogy az ezekhez nem szokott kutyád emésztése azonnal felborul.

Ugye te sem szeretnéd kutyádat fájdalmak közepette látni karácsonykor?

Engedd el, abszolút nincsen ezekre a falatokra szüksége.

2. Minden, ami fűszeres

A halászlé a magyar ember karácsonyi étke. Halászlé nélkül nem ünnep az ünnep.

Neked talán, de nem úgy a kutyádnak.

A halászlé az egyik legfűszeresebb magyar étel, ezért még a halhússal is csak óvatosan.

Ugyanígy vigyázni kell a fokhagymás, hagymás ételekkel is, szigorúan tilos!

3. Csokoládé

Ha karácsony, akkor szaloncukor. S a bejgli mellé csokis süti. Mivel a szaloncukor a legtöbb családnál a karácsonyfára kerül, könnyen előfordulhat, hogy az alsó ágakon csüngő csokis élmény kedvencedet is rabul ejti majd.

A csokoládé azonban köztudottan mérgező a kutyákra nézve, viszont kevesen tudják, miért, melyik fajtája és mennyi mennyiségben mérgező.

A csokoládé a benne található nagymennyiségű kakaótól mérgező, hiszen a kakaó teobromint és koffeint tartalmaz, mely anyagokat a kutyák szervezete nehezebben bont le, mint az emberi szervezet, így, felhalmozódva nagymennyiségben akár halálos is lehet kedvenced számára.

Mivel a veszélyt a kakaóporban lévő teobromin jelenti, ezért értelemszerűen a legveszélyesebb csokifajták a keserű (ét)csokoládé, és a tortabevonó csokoládék, a legveszélytelenebbek pedig a fehércsoki és a tejcsokoládé.

A kutya mérete is befolyásoló tényező lehet. A halált okozó adag általában 150-200 mg teobromin testtömeg kilogrammonként. Ez egy általános szám, testtömegenkénti 20 milligrammot jelent.

Egy 10 kg-s kutyát véve például, ha fekete csokiból fogyaszt 12,5 grammot, már tapasztalhatók az enyhe mérgezéses tünetek, ha tejcsokoládéból, akkor a tünetek kb. 85 gramm elfogyasztásától alakulnak ki.

karácsony kutyaszemmel

Enyhe mérgezéses tünetek a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, nyálzás, fokozott szomjúság, lihegés, melyek a csoki elfogyasztása után 4-24 órával jelentkezhetnek, és akár 72 órán keresztül is fennállhatnak.

Nagyobb mennyiség elfogyasztásánál már szívverés, magas vérnyomás, súlyos szívritmus zavar, véres vizelet, hőemelkedés is jelentkezhet tünetként.

Az életveszélyesen sok csokoládé fogyasztásánál pedig már idegrendszeri tünetek, izomgyengeség, mozgászavar, izomremegés, görcsroham, kóma, vagy veseelégtelenség is felléphet.

Ha azt látod, hogy kedvenced csokit evett, és nagyjából meg tudod becsülni, mégis mennyit, hánytasd meg, hogy kiürüljön szervezetéből a mérgező anyag. Ehhez langyos sós vízre lesz szükséged, kistestű kutyák esetében egy deciliter vízbe egy mokkáskanálnyi, nagytestűek esetében egy-két teáskanálnyi sót adagolj. Az így elkészült oldatot fecskendezd a szájába, melytől öklendezni, majd hányni fog. Sokan javasolják még az aktív szén adagolását is.

Fontos, hogy amennyiben kutyád epilepsziában, nehézlégzéssel vagy görcsös rohamokkal küzd, esetleg előtte már hányt, ne hánytasd, mert többet árthatsz vele, mint használhatsz.

Abban az esetben, ha a hánytatás nem segít, vagy nem lehetséges, azonnali állatorvosi segítségre van szükség.

Létezik a csokoládéra egy alternatíva egyébként, melyet a jutalom falatokat gyártó cégek is használnak: a szentjánoskenyérfa terméséből készítik, így nem tartalmaz teobromint.

4. Bejgli

A mákos és diós finomság is elsősorban Neked készül, nem pedig kutyádnak. A mákra és a dióra a kutyák eltérőképpen reagálnak, van, amelyik egyednek már pár szem is mérgező, van, amelyiknek a kedvenc csemegéje. Én azonban azt javaslom, ha nem akarsz fájdalomtól lehangolt kutyát látni karácsonykor, akkor ne adj neki, még a bejgli végét sem.

5. Xilit

A Xilit, más néven nyírfacukor, egy cukor pótlására gyakorta alkalmazott édesítőszer, mely emberekre ártalmatlan, a kutyákra viszont mérgező. A nyírfacukor ugyanis erős inzulinszint emelkedést idéz elő, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős hormon, így ennek következtében a xilitol elfogyasztása kutyákban a vércukorszint hirtelen leesését, és súlyos heveny májkárosodást okoz. A vércukor szint leesése már az elfogyasztást követő 30-60 percen belül jelentkezhet, mivel a xilitol nagyon hamar felszívódik; a májkárosodás pedig 9-72 órán belül léphet fel.

Egy tíz kilós kutyának elegendő egy fél kávéskanálnyi belőle, nagyobb testűek esetében pedig másfél kávéskanálnyi elég a mérgezés kialakulásához. A májkárosodáshoz ennél azért több kell. A jellemző tünetek: hányás, hasmenés, levertség, kóválygó járás, izomremegés, kóma, görcsök. Májkárosodás esetén ehhez társulhat még véraláfutás, sárgaság, vérhányás, fekete széklet.

Mit tudsz tenni, hogy ne legyen nagy baj?

Ha észlelted a xilit elfogyasztását, akkor azonnal hánytasd meg, amennyiben lehet. Ha nem lehet hánytatni, vagy nem láttad, mikor is evett Xilitet, azonnali állatorvosi segítségre van szüksége.

6. Mazsola, dió, mák

A szőlő vagy mazsola, bár kevesen tudják, ugyancsak veszélyes lehet a kutyákra nézve, hiszen heveny veseelégtelenséget okoz. Sajnos megítélése nem egyértelmű, hiszen, akárcsak a dióval és a mákkal, a mazsolával kapcsolatban is azt állapították meg, hogy egyedenként eltérő reakciókat adnak rá. Van, amelyik egészen jól tolerálja, és viszonylag sokat képes tünetek nélkül megenni, van, amelyiknek pár szem is elég a rosszulléthez.

A lenyeléstől számítva néhány órán belül már fellépnek a tünetek: hányás, hasmenés, fokozott vízfogyasztás, dehidratáltság, éppen ezért, ha észleled, hogy evett a mazsolából, az elfogyasztás utáni pár órában hánytatnod kell.

A karácsonyi asztalt beborító süteményáradat tehát szintén veszélyes lehet kedvencedre nézve, amennyiben a fenti anyagokat tartalmazza.

Akkor mégis mit adhatok neki karácsonykor?

Jó azt tisztán látni, hogy kedvencednek egyébként semmi szüksége a karácsonyi asztalról „véletlenül” lepottyanó falatokra, hiszen egy-egy erősebb étel teljesen felboríthatja az emésztését.

Ha már neki is karácsonyt akarsz varázsolni, inkább kutyák számára kínált rágókát, vagy egyéb, kutyák táplálására használt jutalomfalatot vegyél neki. Ezzel megőrizheted emésztésének egészségét, és egy kis karácsonyi hangulatot is csempésztél az életébe.

A legnagyobb karácsonyi ajándék számára pedig nem egy jó kis kocsonya, hanem a gazdival töltött élménydús, vagy éppen lustálkodással teli napok.

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!