Hasznos ajándékötletek a kutyádnak karácsonyra 1. rész

Fontos, hogy a kutyám számára vásárolt ajándék ne nekem, hanem a kutyámnak okozzon boldog és örömteli perceket. Lássuk, melyek lehetnek ezek.

Őszintén megdöbbentőnek találom, micsoda ajándék ötleteket javasolnak az internetes weboldalak a kutyatulajdonosoknak.

Anyagot gyűjtve ehhez a cikkhez végig az volt az érzésem, hogy hülyére veszik a kutyásokat – persze köztudott tény ez, nincs is mit ezen csodálkozni, hiszen a majomszeretet sok értelmetlen dologra késztetheti az embert.

Ám de, nem vagyunk hülyék!

Tudom, hogy az online marketing mindenható, és a pénz uralja a világot, na de kérem!

Miután a lámás kendőcskénél bent akadt a szó – amit a mai napig nem értek, mire is jó, azon kívül, hogy a kutyád idiótán néz ki, tán még zavarja is őt ez az értelmetlen, nyakban hordott kendő – eldöntöttem, hogy ez a cikk valós, értelmes, és HASZNOS ajándékötletekkel fog szolgálni számodra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem vehetsz kutyádnak haszontalan csecsebecséket, pusztán csak annyit, hogy én az értelmes ajándékok híve vagyok, ha a kutyákról van szó, hiszen kezeljük őket a helyükön: ők kutyák, s bár társaink, mégis tudnunk kell, nekik mi a jó, és a szerint kell ajándékokat választanunk.

Nekem mindig is az volt a fontos, hogy a kutyám számára vásárolt ajándék ne nekem, hanem a kutyámnak okozzon boldog és örömteli perceket. Nem biztos, hogy egy karácsonyi mintás pulóvernek ő is annyira örül, mint te, sőt.

Lássuk hát, melyek lehetnek a valóban hasznos, és örömet szerző ajándékok a kutyád számára.

ajándékötletek kutyáknak

1. Jutalomfalat

Nincs az az egészséges kutya, amelyik ne örülne egy kis „jutifalinak”.

Rengeteg féle-fajta közül válogathatsz.

Rágócsontok, rágó rudak

A rágókák főleg kutyád felesleges energiáinak lekötésére, illetve a fogak tisztítására és az állkapocs erősítésére szolgálnak.

Általában ezek különféle állati bőrökből (marha, sertés) készülnek, ám ezeken kívül már szárított sonkacsontok is elérhetőek. A valódi csontokkal azonban csak óvatosan, a sonkacsont gyártója maga is kiemeli ugyanis a termék ismertetőjében, hogy mivel csöves csontról van szó, így könnyen szilánkok válhatnak le belőle, mely felsértheti kutyád bélfalát.

Ha valami nagyon extrát szeretnél, az agancsokból készült, ásványi anyagban gazdag rágcsálni valók igazán annak számítanak, s ha nagyon ultra vagy rágókák terén, még szőrős nyúlfül, szárított sertésfül is akad.

Egyéb falatok

Nem csak rágócsontok találhatók azonban a boltok polcain: szárított halak, báránytüdő, marhamáj, csirkeszív, bárányláb, a lista nagyjából végtelenbe fut, ha jutalomfalatokról van szó.

Amennyiben e mellett az ajándékötlet mellett döntesz, figyelj a napi adagolásra, hiszen ezek nem százszázalékos tápértékű termékek, tehát nem elegendő, ha kedvenced csak ezt kapja táplálékként, illetőleg mindenképpen a jobb minőségű terméket válaszd, mert még a rágó rudakból is akad szép számmal, mely egyáltalán nem egészséges és hasznos kutyád számára. A természetes anyagokból készült termékek mindig jobbak, szent meggyőződésem.

2. Nyakörv

Ideális esetben egy nyakörv, (de a póráz vagy egy hám is) egyet jelent kutyád számára a séta örömével, feltéve, hogy már ismeri az ezekhez fűződő pozitív élményeket.

Ezekkel tehát nem foghatsz mellé, ráadásul ez az az ajándék, mellyel mindkettőtöknek örömet szerezhetsz, hiszen, egy szép nyakörv, vagy hám Neked is, és a kutyádnak is örömet jelent.

A nyakörveknek több fajtája is létezik, melyek közül attól függően válassz, hogy mi a célod vele.

Természetesen ajándék gyanánt nem biztos, hogy pont egy nevelési célra használható nyakörvet kell beszerezned, hiszen egy félfojtó, vagy kontroll nyakörv nem fogja megörvendeztetni kutyádat séta közben. Ezeknek ugyanis az a céljuk, hogy fegyelmezettebben viselkedjen, kulturáltan sétáljon melletted, így, ha erősebben húz a kelleténél, vagy nem a megfelelő módon viselkedik, akkor bizony a nyaka körül egyre kisebb lesz a hurok, így gyakorlatilag önmagát készteti megállásra, illetőleg a rosszalkodás abbahagyására. Annyira nem szép ajándék egy ilyen nyakörv ugye?

Ha viszont kutyád már ismeri az ezen eszközökhöz kapcsolódó örömöket, és tényleg csak sétára, vagy általános viseletnek szánod, akkor egy egyszerű nyakörv is megteszi.

Loki Mister Doggy nyakörvben

Fontos, hogy a megfelelő méretet válaszd. Ezt úgy tudod belőni, hogy ha a kutyád nyaka és a nyakörv közé még befér az ujjad, akkor pont jó. A túl szoros nem jó, hiszen fojtani fogja, ha pedig túl bő, könnyedén kibújik belőle.

Egy kölyök számára elegendő egy puha textil nyakörv is, mert neki először még meg kell szoknia a nyakörv érzetét, illetve, mivel gyorsan nő, felesleges igazán drága nyakörvre költened, ráérsz beruházni, ha már elérte a felnőtt méretét. Kistestű kutyáknál nincs akkora különbség a méretek között, azonban, ha nagytestű kutyád van, a kölyökkori nyakméret és a felnőttkori között hatalmas eltérések lehetnek, ezért ajánlatos várni a drága nyakörvekkel.

Mindenki ízlésének és igényeinek megfelelően tud válogatni a felhozatalból: léteznek textilből, bőrből (ha ilyet választasz, még a nevét is bele vésetheted), és egyéb erős anyagokból (nejlon) készült, műanyag-, vagy fémcsattal ellátott, illetőleg csat nélküli, állítható nyakörvek.

Azt válaszd, amely számotokra a legmegfelelőbb, ne pedig azt, amelyik a legsikkesebb. A legdivatosabb nem biztos, hogy mindig a legjobb!

3. Póráz

A megfelelő póráz kiválasztása azért is fontos, mert a póráz szabja meg kutyád szabadságát, és ezzel együtt biztonságát is. Azt is mondhatjuk, hogy a póráz a kontroll eszköze is egyben. Éppen ezért fontos, hogy minden szituációban a megfelelő méretű és hosszúságú pórázt használd.

Általában három dolgot érdemes figyelembe venni póráz vásárlásakor: a kutyád erejét, a te erődet (testmagasságodat, súlyodat), illetőleg a célt, amire a pórázt használni szeretnéd. Nem mindegy ugyanis, hogy kistestű, vagy nagytestű kutyáról van szó, s az sem, hogy ki áll a póráz másik végén. Bizony számít a te erőd is! A cél pedig lehet kiképzés, városi, vagy éppenséggel erdei séta.

Ha már jól sétál pórázon, akkor nyugodtan megpróbálkozhatsz egy hosszabb pórázzal is, ám, ha még nem tökéletes, akkor érdemes egy rövid pórázzal kezdened a szoktatást, mert így nagyobb kontrollt és ráhatást tudsz produkálni. Léteznek automata pórázok, melyek nagyon praktikusak, hiszen egyetlen gombnyomással szabályozhatod a póráz hosszát, s így kutyád szabadságának mértékét. Automata pórázoknál hossz – és a kutya súlya szerint válogathatunk.

Ezeknek a póráz típusoknak hatalmas előnye az egy gombnyomással állítható hossz, így, ha arra van szükséged, rövidre is tudod venni őt, viszont, ha lehetőség van rá, hosszabb pórázon is szaladgálhat kedvére.

Vannak az egészen rövid pórázok, melyeket általában speciális célokra (kutyakiállítás, felvezetés, városi séta stb.) használnak, de ugyanúgy megtalálhatók az extrém hosszúságúak is.

Anyagok szerint választhatsz nejlon-, bőr-, vagy fém pórázok közül.

Ha különleges hobbit űztök kedvenceddel, speciális pórázok is elérhetők számotokra. A kereső-, és tereppórázokat főleg engedelmességi gyakorlatokhoz, nyomkövetéshez, vagy éppenséggel a kutya kiképzéséhez használhatod. Ezek jellemzője, hogy outdoor tevékenységekhez tökéletesen használhatók, mivel nagyon strapabírók, úsznak a vízen, és az időjárási viszontagságoknak is ellenállnak. Hossza akár 20 méter is lehet.

Itt is igaz: a saját igényeid szerint válassz, ne pedig divatból!

Ezekből az eszközökből kifejezetten jó, ha többet tartunk otthon, hiszen könnyen koszolódnak, így, jól jön, ha van egy váltás, s az sem feltétlenül baj, ha különböző hosszúságú és célú pórázok és nyakörvek fityegnek otthonunkban.

A következő részben érkeznek még hasznos ajándék ötletek, akkor is tarts velem. 🙂

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!