Hasznos ajándékötletek a kutyádnak karácsonyra 2. rész

Már a véghajrában vagyunk, így, aki szeretne adni valamit kedvencének, azoknak íme pár tipp ismét.

A nagy hajrában még pár tipp!

Az első részben már hangolódtunk picit a karácsonyra, hiszen hasznos ajándék ötletekről írtam. Most viszont már a véghajrában vagyunk, így, aki szeretne adni valamit kedvencének, azoknak íme pár tipp ismét.

1. Hám

A nyakörv nem minden esetben ideális kedvenced számára, ugyanis számos sérülés érheti a nyakát és nyelőcsövét séta közben. Amennyiben pedig rövid orrú fajtád van, melyek képviselői közt gyakori a légúti megbetegedések kialakulása, inkább hámot válassz, mert általában a hám tehermentesíti a nyakat a kutya mozgása közben, illetőleg az erőkifejtést is optimalizálja.

Ha a te kutyád is húz séta közben, érdemes beruháznod egy hámba, hiszen a nyak tehermentesítése ilyenkor rendkívül fontos, viszont azzal számolnod kell, hogy mihelyt megérzi a kényelmet, még jobban húzni fog, így elsősorban a húzásról érdemes őt leszoktatnod, ha kell, akkor kiképző segítségével!

A hámnál is fontos a megfelelő méret kiválasztása, hiszen a túl nagy hám nem megfelelően terheli a kutyád izomzatát, nem kényelmes, és még sérülésveszélyes is.

A megfelelő méret és fajta megválasztásánál mindig egyszerre kell nézni a kutyád anatómiai és egészségi adottságait, a kitűzött célt és kutyád habitusát.

Mivel a hámok között is számos eltérést fogsz tapasztalni, így, ha nem vagy biztos abban, melyik számotokra a legmegfelelőbb, nyugodtan kérd ki a gyártó, illetőleg a forgalmazó tanácsát, remélhetőleg fognak tudni segíteni Nektek a választásban.

Alapvetően kétféle hámtípus létezik:

Az egyik az „Y” kutyahám, mely a szánhúzó- és teherhúzó kutyák számára lett elsősorban kifejlesztve. Ezeknél a sportolásra alkalmas hámoknál a kutya pórázhoz való rögzítése a hám végénél, a kutya fenékrészénél történik, így a kutya a hámba teljesen belefeszülve, teljes testi erejével tud dolgozni. Mivel azonban ez nem mindenki számára szükséges, illetőleg nem biztos, hogy mindenki szeretne a levegőben lobogni kutyája után a pórázon, kaphatóak már olyan változatok is, melyeknél a rögzítés a hám első felénél történik, így jobban kontrollálható a kutya húzóereje is.

A hámok másik alaptípusa a szügyhám. A szügyhám, mint ahogy a nevében is benne rejlik, a mellkast öleli körbe, szabadon hagyva a nyaki részt. Még a gyártók is kiemelik azonban, hogy mozgás közben könnyen felcsúszhat a nyaki részre, így fojtva a kutyát séta közben. Ráadásul, ha sportolsz vele, a mellső lábakat jobban megterheli, hiszen teljesen másképp alakul az erőkifejtés ebben a hámban.

Létezik természetesen e kettő típus kombinálásából életre hívott hám is, azonban mindegyik hámtípusnak vannak előnyei, és hátrányai is, a döntés így a Tiéd, melyiket részesíted előnyben, hiszen Te ismered a kutyád képességeit.

Karácsonyi ajándék kutyáknak

2. Kutyafekhely

Egy kutya számára is fontos, hogy legyen egy saját kis zuga, ahová elvonulhat, ha éppen egyedül akarna lenni, vagy kipihenné a napi lustálkodás fáradalmait, hiszen négylábú társaink meglehetősen sokat alszanak, és pihennek nap közben.

Egy kutyafekhely szép ajándék lehet kedvencednek, és ami a fő, még hasznos is!

A rengeteg fajta és féle közül azonban itt is nehéz választani. Nézzük, melyek azok a legfontosabb tulajdonságok, melyekkel egy kutyafekhelynek rendelkeznie kell.

Az első és legfontosabb itt is: a méret. Férjen el rajta kényelmesen. Ez az ő helye, az ő kis birodalma, érezze kényelmesen magát, bármilyen pozícióban is tegye mindezt.

Aztán a megfelelő és elegendő töltőanyag megléte. Már kapható a piacon olyan fekhely, ami ortopédiai szempontból egészséges a kutyád számára. Fontos ugyanis, hogy az alátámasztás minden testrésznél megfelelő legyen. Ahogy az embereknél is, úgy a kutyáknál is fontos a gerinc megfelelő alátámasztása. Az ízületi problémákkal küzdő kutyák számára elérhető ortopéd kutyafekhelyek biztosítják azt, hogy fekvés közben igazodnak kutyád testének alakjához, így enyhítik kutyád fájdalmait, és támogatják a megfelelő vérkeringés fennmaradását. Az ortopéd ágy felveszi a kutya természetes testhelyzetét, egyenletesen elosztva a terhelést, így biztosít nyugalmat a gerincnek, az ízületeknek és a csípőnek.

Könnyen tisztítható legyen, gondolom, ezt nem kell magyarázni. Előnyös, ha a huzat eltávolítható, így akár mosógépben is egyszerűen kimosható.

Előnyös, ha olyan anyagból készült fekhelyet választunk, mely taszítja a nedvességet, hiszen, ha egy könnyed esős sétából hazatértek, nem fogja megvárni, míg megszárad a bundi, s mivel átöltözni nem tud, vizesen fog az ágyába befeküdni. Egy ilyen anyagból készült fekhelybe nem szívódik be a nedvesség, így szagos sem lesz, nem mellesleg pedig, hosszabb lesz az élettartama.

Fontos a szellőzés és a hőelvezetés annak érdekében, hogy a kutya testhőjétől ne fülledjen be a töltőanyag, illetőleg ne legyen egy nap alatt szagos a fekhely.

Összességében, legyen elég nagy, ortopédiai szempontból megfelelő, strapabíró és kopásálló, lehetőleg legyen antiallergén és antibakteriális.

Kifejezett előny lehet a huzat antisztatikus jellege, hiszen minden kutya hullatja a szőrét, így, amennyiben a fekhely rendelkezik e tulajdonsággal, a szőr könnyedén eltávolítható, így tovább tart.

3. Kutyajátékok

A játék a kutyák számára is fontos. Nem mindegy azonban, hogy milyen játékot adunk kutyánk „kezébe”. Bármilyen játékkal is lepd meg őt idén karácsonykor, sose hagyd egyedül vele egész napra, hiszen, az első, amit a kutyasuliban megtanítanak, hogy ha előtte hagyod, elérhetővé teszed számára a nap minden percében, így egy idő után érdektelenné válik iránta, nem mellesleg, szétrágva ki tudja, hova tűnnek a hajdan oly érdekes játék darabkái…

Bár azt hinnéd, hogy az állatjátékokat gyártó cégek csak olyan dolgokat készítenek, melyek abszolút kutya-kompatibilisek, az igazság azonban az, hogy nem. Nagyrészük veszélyes kutyákra.

Tudtad például, hogy a sima egyszerű teniszlabda károsítja kutyád fogát? Nem is kutyának találták mondjuk ki, beszerzése azonban pofon egyszerű. Ha tudod, kerüld el. A labdában ugyanis nagyon apró fémhuzalok futnak, melyek nem csak a fogait, de a szájpadlását, nyelőcsövét, lenyelve pedig a gyomrát és a bélrendszerét is veszélyeztethetik. Ugyanígy koptatják a fogzománcot a teniszlabda apró szálai közé ragadt homokszemek is.

Aztán a latex játékok, melyeket oly könnyedén szakít fel kedvenced a fogaival, hogy öröm nézni. A darabkák pedig megtapadhatnak a bélfalon, vagy a hasüregben. Nem vicces. Egyáltalán nem. Ugyanez a kategória a plüss állat, melynek belseje lenyelése esetén megszívja magát nedvességgel, így okozva galibát négylábúdnak.

Persze, nem azt mondom, hogy ne vegyél neki, csak okos játékot, hanem csak azt, hogy ésszel vásárolj. Mielőtt megveszed, nézd meg, milyen anyagból készült, nézd meg, vannak-e kiálló részei, melyek könnyen elrághatók, lenyelhetők, és soha ne hagyd egyedül játszani vele!

Manapság azonban már nemcsak a gyerekek számára, hanem kutyád számára is elérhetőek a különböző logikai, interaktív, gondolkodást igénylő játékok.

E játékok közös tulajdonsága, hogy valamilyen úton-módon kedvencünk jutalomfalathoz juthat, ha megoldja az előtte fekvő rejtvényt. A játékban elrejtett jutalomfalatokért ki kell nyitnia, fel kell nyitnia, vagy el kell jutnia a megfejtésig, amikor is a jutalom a falat megszerzése lesz. Nézzünk pár példát rá:

Jutalomfalatos labda: vagy a belsejét, vagy a külsején található mélyedéseket töltöd meg jutalomfalattal, így kedvenced el lesz foglalva mentálisan is le lesz kötve annak érdekében, hogy megszerezze a jutifalatokat.

KONG: szerintem mindenki ismeri. Elrejtesz egy kevés jutalomfalatot a belsejében, és már indulhat is a küzdés érte.

A nyitogatós játékok lényege pedig az, hogy a játékon különböző technikával nyitható mélyedések találhatók (lehajtható, vagy eltolható fedéllel), melyekből ki kell szednie a jutalomfalatot. Ha rájön a megoldásra, azonnali jutalomban részesül, hiszen övé lesz a jutifalat, s ez fejleszti nemcsak a koncentráló-képességét, de ügyességét is. A játékok gyártói külön belevaló snack-eket is kínálnak a jobb élmény elérése érdekében, de természetesen te is megtöltheted az általad kreált jutalomfalatokkal.

Ezek az interaktív, stratégiai játékok különböző nehézségi fokozatokban érhetők el.

Bármelyik terméket válaszd is, nem foghatsz mellé, hiszen szellemileg is leköti, így a nap végére egy jóleső fáradság lesz úrrá rajta.

Szóval, vehetsz neki pulóvert is persze, meg kabátkát is, ha szükségesnek ítéled, de ne feledd, a karácsonyi ajándék főleg annak okozzon örömöt, akinek adod!

Elhiszem, hogy a mikulás kosztüm és a karácsonyi pulóver cuki és csábító, de légyszi gondold végig még egyszer, mielőtt megveszed!

A legszebb ajándék mégis, amit adhatsz neki: Te és az időd.

Remélem tudtam segíteni némileg a választást.

Judit Embersics

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!