Tűzijáték márpedig lesz! Mindenki készüljön!

A járványra való tekintettel 2020-ban szilveszterkor tilos a tüzijáték. Vagy mégsem?! Olvasva a legújabb szabályozást, kissé elborzadtam.

Gondoltam, kereshetek más témát, a szilveszteri tűzijáték nem aktuális idén, hiszen a járványra való tekintettel tilos.

Vagy mégsem?!

Olvasva a legújabb szabályozást, kissé elborzadtam, mert első blikkre ez a kutyákra nézve még borzalmasabb, mint előtte volt. Lássuk, miért gondolom így, hozzátéve, hogy természetesen ellenérveknek helye van!

A tűzijátékokra vonatkozó új szabályozás 2020

Az új szabályozás szerint az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok december 28-án 18. óra és január 01-jén 6 óra közötti időszak tartama alatt sem használhatók fel.

Ezt így, kiragadva a szabálykörnyezetből igencsak nehéz jól értelmezni, lényeges hozzáolvasni az eredeti jogszabályt is, melyet az új módosít. Ez az időintervallum az eredeti szabályozás szerint ugyanis kivételnek számított, vagyis szilveszterre való tekintettel ebben az időszakban a kormány anno engedélyezte a fenti osztályba tartozó tűzijátékok használatát az ott felsorolt közterületeken. Egészen mostanáig, a módosításig.

A kulcsszó a közterület.

A jelenlegi módosítás értelmében tehát – melynek értelmezésében közreműködött a Magyar Pirotechnikai Társaság, és az ORFK is -, csak közterületen tilos a fenti idősávban tűzijátékozni, magánterületre a tiltás nem vonatkozik.

Összefoglalva érthetően és nagyon röviden: az első kettő pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok és pirotechnikai eszközök használata magánterületen szabad, a harmadik pirotechnikai osztályba tartozó eszközök használata mindenhol és mindenkor tiltott idén szilveszterkor.

No de, félreteszem minden ellenérzésem a puffogtatással kapcsolatban, nézzük meg objektíven a szabályozás pozitív és negatív oldalát, hiszen, mint mindennek, ennek is van mindkettő.

Mindenképpen pozitívumként értékelhető, hogy a nagyobb fény- és hanghatás kiváltására alkalmas, 3. osztályba sorolt termékek használata tiltott, tehát elméletileg csökkenhet is a zaj- és fényhatás. Ez a kutyákra, és egyéb háziállatokra nézve mindenképpen jó dolog.

A szabályozás negatív oldala, hogy mivel közterületen tilos az első kettő osztályba tartozó termékek fellövése, ezért az összes puffogtatás magánterületeken fog koncentrálódni. Ez zsúfolt belvárosban szintén lehet egy pozitívum, hiszen, akinek nincsen olyan területe, ahonnan vidáman fellőheti a tűzijátékokat (erkély, kert stb.), az idén elég nehezen lőhet fel bármit is, ha csak nem a ’pizsit’ éjfél után, hiszen a többi korlátozó intézkedés (kijárási tilalom stb.) szintén érvényben van.

kutya megnyugtatása

A vidéki területeken azonban, a kertes házas övezetekben elszaporodhatnak a tűzijátékok.

Azt azért nem árt tudni, hogy ezek az eszközök eddig is szabadon felhasználhatók voltak magánterületeken, más kérdés, hogy szilveszter időszaka amúgy is speciális, hiszen azok is fellőnek egy-kettőt, akik egyébként nem szoktak ilyenekkel élni.

Szóval, hogy fair legyek: elsülhet jól is, jobban, mint az eddigi szilveszterekkor, viszont, elsülhet rosszabbul is, hiszen, ha valaki veszi a fáradságot, és utánanéz az első kettő osztályba tartozó eszközöknek, hát bizony, azok se mondhatók túlzottan állatbarátnak. Az, hogy gyakorlatilag azok az emberek, akik eddig közterületeken használták ezeket fel, most visszaszorulnak a lakóterületükre, az állatokra nézve igencsak hátrányos hatással lehet, hiszen, bár kisebb a zaj és fényhatásuk, mégis a közelben durran, s vélelmezem, nem is csak egy, hanem majd minden oldalról.

Az én negatív feltételezésem szerint tehát idén sokkal több puffogtatást hallhatunk majd a szomszédoktól, mint eddig, ami még jobban megijesztheti kedvencedet, hiszen közelebbről jön a hang és a fény.

Ám tudjátok mit? Ne legyen igazam!

Mit jelent az 1. és 2. pirotechnikai osztály

Első osztályba a definíció szerint a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek tartoznak, melyek behatárolt területen való felhasználásra készültek. Második osztályba a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó eszközök kerültek, melyeket kültéri használatra gyártottak.

Ez tehát a definíció, ezek azok a termékek, melyeket idén szilveszterkor használhat a jónép, otthon, magánterületen, a többi járványügyi korlátozást tartalmazó szabály meg nem sértésével.

Nos… Annak érdekében, hogy némileg képbe helyezzem magam ezekkel az alacsony kockázattal járó termékekkel, pár példát kerestem, hiszen kutyásként én sosem használtam efféle termékeket.

Nem nyugodtam meg.

Még az 1. osztályba tartozó termékek is – mivel azok felhasználása jelenleg kizárólag magánterületeken valósulhat meg – olyan fény és hanghatásokkal rendelkeznek, amelyektől könnyedén megijedhet kedvenced. Persze, egyetlen eszköz lehet, hogy nem ijeszti meg (elnézve a kínálatot, ezt kétlem, hiszen néhány eszköznél YouTube videón mutatták be, mit is tud), de, ha az összes szomszéd rákezd… lesz ne mulass.

Ha van kedved és felesleges időd, nyugodtan keress rá interneten. Csak, hogy tisztában legyél azzal, mi vár Rátok.

Oké, lesz tűzijáték, ez tény.

Menjünk tovább, a következő kérdésekkel: mitől stresszelhet be kutyád, és, ami a fő, mit tudsz tenni érte, hogy átvészelje ezt az időszakot?

Miért fél a kutya a tűzijátéktól?

Hátracsapott fülek, egész testes remegés, nyüszítés, pánikszerű búvóhelykeresés. Ismerős? Kedvenced is így viselkedik szilveszterkor?

Az, hogy kutyád stresszel-e a tűzijáték zajától, nagyban függ a korai tapasztalásaitól, és a neveléstől, de természetesen számít az életkora, a vérmérséklete, és a gazdával való kapcsolata is.

Ha még kicsi korában megmutatod neki, hogy a tűzijáték okozta hangoktól és zajoktól nem kell félnie, akkor később, felnőtt korában kevesebb gondod lesz az effajta stresszes szituációkkal. Természetesen idővel előfordulhat, hogy mégis érzékennyé válik a hangokra, hiszen egy idősödő kutya hallása például romlik, így nem biztos, hogy érzékelni tudja, honnan is jön a hang, csak magát a hangot hallja, így még ijesztőbb lehet számára, hiszen nem tudja beazonosítani a hang forrását.

A stressz kiváltó oka tűzijáték esetében ugyanis a hirtelen jövő zaj- és fényhatás, és mivel forrása kutyád számára ismeretlen, így könnyen pánikba eshet, mivel a kutya kétszer szélesebb frekvenciasávban képes hallani, akár négyszeres távolságból. Ez a hatás ösztönös menekülésre, vagy rongálásra késztetheti kedvenced, hiszen szintén ösztönből fakadó viselkedésük, hogy az általuk észlelt, vélt fenyegetést megpróbálják valahogy elkerülni.

Mit tehetsz, hogy megnyugtasd kedvencedet?

Az első és legfontosabb, amit tehetsz a kutya nyugtatása érdekében, ha még kölyökkorában megtanítod neki, hogy a tűzijáték okozta puffogástól, és fényektől nem kell félnie, így nem alakul ki zajfóbia nála. Ezt úgy tudod elérni, hogy babusgatás és dicséret helyett nyugodtan viselkedsz a környezetében, simogatod, és testeddel azt sugallod, hogy semmi különleges nem történik, mikor is elindul a tűzijáték. Fontos azt közvetíteni felé, hogy nem kell a hangokra és a fényekre figyelmet fordítania. Hasznos lehet, ha eltereled a figyelmét kedvenc játékával például.

Ha már a megelőzés nem jöhet szóba, mert felnőtt korában vált társaddá, vagy elmulasztottad kölyökkorában ezt a lépést, fontos, hogy semmiképpen ne hagyd egyedül kutyádat szilveszter éjjelén! Természetesen, a babusgatás nem jó taktika, hiszen azzal megerősíted benne, hogy jól teszi, ha fél, mégis megnyugtató számára a tudat, hogy a gazdi vele van, és így semmi nem történhet vele.

Fontos, hogy te is megőrizd a nyugalmadat, semmiképpen ne válj idegessé, stresszessé, mert kutyád átveszi az érzelmeid, és ő is félni kezd. A kutya sok esetben – ha nem minden esetben – információhoz jut a gazda aktuális érzelemvilágából: „ha ő fél, akkor, mivel ő a vezér, nekem is félnem kell, ha ő stresszes, akkor veszély les ránk.” Ezért fontos, hogy kutyád közelében mindig megőrizd a hidegvéredet, legyen szó akár tűzijátékról, akár egy fenyegető kutya közeledéséről.

Vannak kutyák, melyekben extrém félelem alakul ki ilyenkor, egész testükben remegnek, és még a gazda sem tudja kellőképpen megnyugtatni őket. Ilyen extrém esetekben segíthetnek különböző nyugtató szerek, de az úgynevezett nyugi-csomó is hasznos lehet, hiszen ez a kötés olyan pontokon érinti kutyád testét, melynek érintése számára biztonságérzetet ad, megnyugtatja őt. Ilyen pontok találhatók a mellkason, a marján, a hasa alján, és az oldalán. Ettől még a probléma nem biztos, hogy megoldódik, mindenképpen fontos figyelemmel kísérned akár nyugtató szer, akár nyugi csomó alkalmazása esetén.

Mielőtt pedig a banzáj elindulna, vidd el sétálni, hadd intézze el ügyes-bajos dolgait már korán, hogy a legnagyobb hangzavarban már ne kelljen az utcán tartózkodnotok, illetve az is jó ötlet, ha játékkal, nagy sétával jó előre kifárasztod kedvencedet, így kevesebb energiája lesz a tűzijátékkal foglalkozni.

Szilveszter éjszakáján pedig tartsuk zárt helyen, ahonnan nem tud megszökni. Ilyenkor még a kerti kutyának is bent a helye!

Amennyiben mégis megtörténne a baj, fontos a chip megléte, hiszen ez alapján könnyebben megtalálhatod elkóborolt állatodat.

Szóval, aggodalomra idén is van ok, de nyugi, te csak tégy meg mindent annak érdekében, hogy kedvenced biztonságban legyen, jöjjön bárhonnan a csitt-csatt és durr-durr.

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!