A kutya szobatisztaságra nevelésének rögös útja

„Ne oda! Ne a szőnyegre!”

„Ájájáj, nem szabad!”

„Vidd ki gyorsan, pisilni fog!”

Egy kölyökkutya érkezése bizony próbára teszi az idegeket minden szempontból. Nem csak a nevelési koncepciókban való esetleges eltérések (például, hogy az ágyban alszik-e vagy sem), hanem a szobatisztaság hiánya is heves veszekedések forrása lehet, s ez bizony megmérgezheti a friss családtaggal való kapcsolatotokat is.

Egy kölyökkutya nem szobatiszta, az arra való nevelésük tehát mindig a Gazdi, vagyis a Te feladatod!

Hidd el, bármennyire is lehetetlennek tűnik eleinte, kellő türelemmel, következetességgel és kitartással sikerülni fog. Az eleje döcögős lesz, és szinte száz százalék, hogy egy-két pisi-kaki a lakásban fog landolni, de minél előbb elkezded a nevelést, annál hamarabb válhat kedvenced szobatisztává.

Lássuk, mik a trükkök a szobatisztaságra nevelés kapcsán.

Fontos a napirend

Az első és legfontosabb szabály: a kölyökkutya gyakran pisil és kakil, hiszen az emésztőrendszere még rövid, így hamar keresztül fut rajta minden. Minél többször viszed ki tehát, hogy elvégezze a dolgát, annál nagyobb eséllyel úszod meg a „pisikaki” kombót a szőnyegen, vagy a parkettán.

A kutya életében fontos a napirend, mely kiszámíthatóvá teszi számára a Veled való életet. Ez nem minden esetben jó persze, hiszen például a sportkutyáknál nem előnyös, ha kiszámítható a napi rutin, azonban, ha kedvenced nem élsportoló, sokat segíthetsz a napirenddel neki a szobatisztaság rögös útján. Ha ugyanabban az időben kap eledelt, nagyjából megfigyelheted, mennyi idő alatt emészti meg, vagy ha ugyanabban az időben viszed le sétálni, kialakítható egy rutin, mely neki is biztonságot ad, hiszen alapvetően egyik kutya sem szeret a saját „otthonába” piszkítani.

Amit még ezen felül megtehetsz, hogy ha lehetőséged van rá, maradj otthon vele az első napokban, hetekben, így hamarabb elérhető a siker, bár tény, van, hogy hónapok áldozatos és következetes nevelése kell hozzá. Épp ezért, ha felgyorsíthatod a folyamatot, miért ne tennéd?!

Milyen jelekre figyelj?

Minél többet vagytok együtt ebben a kezdeti időszakban, annál jobban meg tudod figyelni a viselkedését, s ebből meg tudod állapítani azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy kedvenced mindjárt elvégzi ügyes-bajos dolgát. Sőt, vannak olyan univerzális jelek, melyek minden kutyára jellemzőek, így kicsit könnyebb tájékozódni a kutyák „messengerében”. Ilyenek például:

  • ha intenzíven szagolja a padlót, szőnyeget,
  • ha nyugtalan, körbe-körbe forog,
  • izgatottá válik, nyöszörög.

Ha ezeket látod, mindig kapd fel gyorsan, és vidd ki, vagy, ha nincs lehetőséged arra, hogy gyorsan a szabadba érj vele, használhatsz kutyapelenkát is, mellyel kijelölöd számára a helyet, ahol a bent is nyugodtan elvégezheti a saját dolgát.

Szobatiszta kutya

Mit tegyél, ha rajtakaptad?

Ha már „folyik” a művelet, mielőtt azt befejezné, érdemes hangot adni a nem tetszésednek, és azzal a lendülettel kapd fel, és vidd arra a helyre a kutyát, ahol befejezheti. Nagyon fontos, hogy ha ott végzi el a dolgát, ahol szabad, jó hangosan dicsérd meg, ezzel megerősítve, hogy helyesen cselekedett.

Egy 4-5 hónapos kölyökkutya általában 3-5 óráig képes tartani vizeletét, persze természetesen, ez függ a körülményektől is, hiszen, ha izgatott, vagy etetés után vagytok, ez az idő lehet rövidebb is. Itt érdemel említést az „üdvözlőpisi”: mikor hazaérsz, meglehet, hogy kutyád annyira izgatott lesz a tudattól, hogy ismét vele vagy, hogy miközben boldogan rohan üdvözölni, vizeletét kutyafuttában, esetleg rád ugrálva üríti. Ilyen esetekben, amit tehetsz, hogy hazaérkezéskor ignorálod kutyádat, megvárod, míg lenyugszik, és aztán köszönsz neki.

Általában mikor „végezi a dolgát” a kutya?

Vannak-e olyan tipikus időszakok, amikor nagy eséllyel számolhatsz azzal, hogy kutyád könnyítene magán?

Igen. Lássuk ezeket:

A reggeli időszak, ébredés után. Ilyenkor minden gazdi tudja, hogy mindig az első dolog reggel a kutyát kivinni egészségügyi sétára. Kedvenced éjszaka tartja legtovább a saját vizeletét, így, még az is előfordulhat, hogy az éjszaka kellős közepén kell kivinned. Ha már elég okos, akkor jelez is neked. Itt is megvannak a tipikus jelek: nyüszög, nyugtalan, esetleg érintéssel jelzi, hogy kimenne.

Étkezések után röviddel, hiszen a kölyökkutyán hamar átér az étel és a folyadék. Ennek időtartama persze egyedenként változó, mindenesetre nem árt röviddel az etetés után sétálni egyet.

„Lefekvés előtt”. Mivel éjszaka kell a legtovább kibírnia, ezért, mielőtt „leoltod a lámpát”, egy egészségügyi sétát iktass be. Ha már ott tartatok, vezényszavakat is megtaníthatsz neki, mint például „pisi”, „kaki”, így tudni fogja, hogy ez a séta most csak erről szól.

Fontos! A kutyád, és Te sem vagytok cukorból. A rossz idő nem lehet akadály, amennyiben sétáról van szó. Ha kertben tartod, kicsit könnyebb dolgod van, de ha bérházban vagy kertkapcsolat nélküli lakásban, akkor bizony télen-nyáron, esőben-szélben, hóban-fagyban, menni kell.

Egy felnőtt kutya nagyjából 8 órát bír ki pisilés nélkül. A kölyökkutya, ahogy fent már említettem, ennek töredékét. A rendszeresség, következetesség és türelem lesznek pár hónapig a jelszavaid.

Foglaljuk össze röviden a teendőket

Megelőzés:

  • Kellő gyakoriságú séta beiktatása a napirendbe,
  • Napirend kialakítása a kiszámíthatóságért,
  • Viselkedés megfigyelése, a tipikus jelek észlelése esetén azonnali cselekvés.

Ha már folyamatban a baj:

Határozott tiltás kíséretében azonnal kapd fel a kutyát, és vidd oda, ahol elvégezheti a dolgát. Ha ott elvégezte, befejezte, hangosan dicsérd meg érte. A dicséret ilyenkor nagyon fontos, mert kutyád alapjáraton szeretne tetszeni neked, ezért, ha egy-egy tevékenységét megdicséred, gyakrabban fogja azt tenni majd. Igaz ez a szabály a pisilésre, és kakilásra is.

Ha már megtörtént a baj:

Fontos, hogy ha nem veszed észre a folyamat közben, csak a végtermékkel szembesülsz, már kár megdorgálni érte, mert nem fogja tudni, miért is szidod meg. Általában 3-5 másodpercnek szabad eltelnie a cselekmény és a szidás vagy dicséret között, hiszen ekkor tudja összekapcsolni, hogy mely cselekedetért is kapja őket.

A tett színhelyét természetesen fel kell takarítani, de úgy, hogy legközelebb ne akarjon oda piszkítani. Mivel a kutyának az orra többszörösen érzékeny a tiednél, erre sajnálatos módon az illatosított tisztítószerek nem alkalmasak, hiszen nem fedik el a szagokat kedvencünk orra elől. A legjobb, ha enzimes tisztítószert használunk, de megfelel a célra a szódabikarbóna-citromlé-víz elegy is nagyon jó.

Mitől is más az enzimes tisztítószer?

A legtöbb tisztítószer tartalmaz ugyan különféle anyagokat, melyek elfedik a szagokat, de az enzimes tisztítószerek esetében az enzimek a kosszal érintkezve aktiválódnak, lebontják az organikus anyagokat, ezzel semmisítve meg teljes mértékben a szennyeződéseket. Az enzimes tisztítószerek csökkentik annak a kockázatát, hogy a baj legközelebb is megtörténjen. Kutyaürülék, vizelet és hányadék esetében ajánlatos ezzel a fajta tisztítószerrel takarítani.

Légy kitartó és türelmes

Ahhoz, hogy kedvenceddel harmonikus legyen a kapcsolatotok, és békében éljetek egymással, fontos a kutya szobatisztaságra nevelése. Gondolj bele, ha munkád nem engedi, hogy együtt legyetek egész nap, naphosszat egyedül hagyod otthon, ha munkába mész, és ezt ki kell bírnia.

A kutya érkezésénél tehát a szobatisztaságra nevelés az elsődleges feladatod, minden más csak utána következhet.

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!