Kit tekint a kutya a gazdájának?

Neked is versenyezned kell a kutyád figyelméért és szeretetéért?

Esetleg nem hozzád fut elsőre, és ezt sérelmezed, hiszen mindent megteszel érte: te eteted, itatod, gondját viseled, de ő mégis másnak adja szerinted a szeretetét és rajongását? Nos, ne érezd magad egyedül, megtörtént ez már mással is. Van olyan, hogy nem te vagy a családból a kedvence, mert bizony a kutyák kötődése is különböző erősségű lehet egyes emberekhez, személyekhez.

Az okok különbözőek lehetnek, kétségbe esned azonban nem kell, mert a kutyáddal való kapcsolatodon lehet javítani, ha szeretnél. A Kutyatréner Budapest ilyen esetekben is segít megoldani a kutyáddal lévő problémáidat. Ebben a cikkben összeszedtem Neked pár dolgot, amit érdemes szem előtt tartanod, ha Te szeretnél kedvenced szívében az első helyre kerülni.

Szocializáció fontossága

Ha van kutyád, biztosan hallottál már a szocializáció fogalmáról és fontosságáról. A kölyökkutyák életében ez az időszak kiemelkedő fontossággal bír, ugyanis ekkor, a születéstől fél éves korig terjedő szakaszban tehetsz a legtöbbet azért, hogy kedvenced nyugodt, kiegyensúlyozott, és kötődésre képes eb legyen. Ebben a periódusban nagy jelentőséggel bír, hogy minél több dolgot, hangot, és szituációt megismertess vele, sőt, nem elég ismertté tenni, hanem arra kell törekednek, hogy ezekről pozitív élmény éljen benne.

Érdemes arra is figyelned, hogy mindig számíthasson rád, tudja, hogy nálad, melletted biztonságban van, így máris megalapoztad a hozzád való kötődésének alapját.

Figyelem és törődés

A szeretet és a fizikai kontaktus, éppen úgy, ahogy az embereknél, a kutyáknál is döntő fontosságú a kötődés kialakításában. Ahhoz, hogy a kutya (és az ember is) jó kapcsolatokat tudjon kialakítani, a szeretet aktív kimutatása szükséges, melyet megtehetsz gondoskodással, simogatással, játékkal egyaránt. Érezze biztonságban magát a kezeid között. Az egész személyiségedhez pozitív élmény kell, hogy társuljon a kis agyában. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ha arra van szükség, nem fegyelmezheted, de a fegyelmezésnek is meg vannak a szabályai, mikor, milyen mértékben szükséges és elégséges.

Aki a gazda, az a falkavezér?

A „ki a gazda” kérdéskörrel foglalkozó cikkek említik a falkavezérség kívánalmát is. Nos, a falkavezér kérdésköre igencsak érdekes etológiai kérdéssé is vált. Csányi Vilmos világhírű etológus nézete szerint, míg a farkasoknál létezik a falkavezérség és a hierarchia, addig a kutyáknál már ezt nem látják igazoltnak. A kutyák családban élnek, nem falkában, így gyakorlatilag úgy viselkedik családon belül, mint egy gyerek. Elmélete szerint nagyjából ugyanúgy kell a kölyökkutyából felnőtt kutyát faragni, mint egy gyerekből felnőttet: következetes szeretettel, és maximális odafordulással, nem pedig folyamatos fegyelmezésekkel. Aki folyton csak fegyelmez és megró, aziránt a kutyában sem alakul ki kötődés, maximum egy félelem alapú viszony.

No de, min is alapul ez az elmélet?

Csányi professzor szerint, az emberi közösségbe a társállatok folyamatos genetikai alkalmazkodás révén kerültek be. Ahhoz, hogy az emberek csoportja őket befogadja, nem csak viselkedésbeli változásra volt szükségük – az agresszió elhagyására például -, de meg kellett tanulniuk az emberi jeleket értelmezni. Ezért könnyű velük kötődést kialakítani, hiszen folyamatosan figyelnek és szemmel tartanak, mert ösztönösen szeretnének tetszeni a gazdájuknak. S mivel bizonyított tény az is, hogy a kutyáknak fejlett a szociális érzékük, viszonylag hamar megtanulják a családtagok egymás közti, és az ők és az egyes családtagok közt fennálló viszonyt is.

Szóval, ne akarj falkavezér lenni, hanem legyél számára a következetes szülő, aki ésszerű szeretettel tanítja meg, hogyan kell beilleszkedni a családba, hol a helye, és, arra, hogy a családban biztonságban van.

Ki a falkavezér?

A leggyengébb láncszem

„Mert a mama mindig elkényezteti” – ugye, hogy sokaknak ismerős, mikor is a gyerek a mamánál tölti a hétvégét, és hirtelen vasárnap sírva fakad, mikor el kell onnan menni, mert, hogy a mamánál mindig jó, azt ehet, amit akar, akkor, amikor akar, és azt csinálhat, amit csak akar?

Nincs ez máshogy a kutyákkal sem. Akihez sok-sok pozitív élményük kötődik, természetes, hogy többet keresik a társaságát, mint annak, aki folyton fegyelmezi őket. Ezért nem túl jó leosztás a családban, ha anya például mindig kedves, és mindig eteti kedvenced, te pedig emiatt mindig bosszús vagy.

Akinél rosszat tapasztal, sőt, hovatovább, akinek a kisugárzása nem arról tesz kedvencednek tanúbizonyságot, hogy kutyaszerető, jóember, attól bizony ő is óvakodni fog, és innentől már nehezebb a kötődés kialakítása is.

Személyes véleményem szerint nem jó túlzásokba esni, ahogy fent is írtam, a következetesség nagyon fontos. Fontos, hogy tudja, mire számíthat tőled, és az is, hol vannak azok a határok, melyeket tisztelnie kell.

A személyiség szerepe

Mint ahogyan embereknél, úgy a kutyákkal való viszonyunkban is megesik, hogy kedvencünk valakit pusztán a személyisége miatt részesít előnyben. Van olyan, hogy egy kutya az egyik emberrel jobban megérti magát, hiszen egy hullámhosszon rezegnek, míg egy másikkal, bár jól elvan, mégsem ő a kedvence. Ahogy emberek között is van, aki szimpatikusabb, és van, akivel csak úgy elvagyunk, de semmi különösebbet nem vált ki belőlünk.

Ez az egyetlen, amin sajnos nem tudsz változtatni, maximum elfogadni a tényt, hogy bizony egy másik ember személyisége jobban passzol a kutyádhoz.

Milyen fajta?

A legutolsó tényező pedig, amit nem árt számításba venned, a kutya fajtája. Ezzel már akkor érdemes számolnod, mikor kiválasztod, mely fajtával szeretnéd megosztani a mindennapjaidat. Vannak úgy nevezett „egygazdás” kutyák, melyek sokkal erősebben kötődnek egy emberhez, mint a többihez, szóval, ha Te szeretnél lenni számára a minden, akkor válassz e fajták közül, azonban, ne csak erre figyelj választáskor. Ezek a fajták, mint például az Akita is, bár egygazdás kutyáknak mondják őket, nagyon makacs kutyák, tehát az összes többi fajtajellemzőt vedd figyelembe választásnál.

Tehetsz-e valamit még, hogy a kedvence légy?

Ha mindenképpen arra vágysz, hogy kutyádnak Te legyél a kedvence, íme pár trükk, amivel javíthatod a kettőtök kapcsolatát:

  • Közös játék, edzés, sport, melyben mindketten aktív szereplők vagytok. Taníts neki új készségeket, játszatok olyan játékokat, melyekben mindkét fél jelen van, olyan sportokat, melyekben együtt dolgoztok egy közös cél elérése érdekében.
  • Tartsatok wellness-napot. Nem, nem Neked jár most a kényeztetés, hanem kedvencednek. Fésüld ki a szőrét, masszírozd, vakargasd a fejét, a füle tövét. Hidd el, ezek a tevékenységek igazán közel hozzák hozzád a kutyádat.
  • Ne csak akkor tölts időt vele, mikor eteted és sétáltatod, hanem aktív figyelemmel tűntesd ki a nap bármely szakában, szerezz neki olyan pillanatokat, amikor csak ti ketten léteztek az egész univerzumban.

Összegezve a legjobb, ha folyamatosan jelen vagy az életében, körülveszed őt szeretettel, következetes szeretettel, határokat szabsz neki, amiket világosan ismer. Sok játék, fizikai kontakt, tanulás és tanítás, pozitív élmények. S ne feledd, az, hogy mást kitörő örömmel fogad, nem számít, ha tudja, hogy te vagy számára a biztos pont. Hiszen a gyerekeknek is lesznek kedvenc felnőtteik, játszótársaik, szülő viszont nem lesz több, csak Te.

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!