Ebadta barátság – Kutyák és macskák teljes harmóniában

A kutya és a macska között nem létezik barátság – tartja a közhiedelem. Vajon tényleg igazuk van? Számos eset bizonyította már, hogy ez bizony nem teljesen így van. Mit tehetünk, hogy kedvenceink jól meglegyenek egymással? Olvasd el erről szóló cikkünket!

A kutya és a macska között nem létezik barátság – tartja a közhiedelem. Milliónyi mondás, történet és művészeti alkotás tanúskodik arról, hogy a két legnépszerűbb házi kedvencünk mennyire különböző egyéniségek. Más a vérmérsékletük, viselkedésük, testbeszédük, az emberekhez való hozzáállásuk. És ezek az ellentétek sok állattartó szemében azt jelentik, a két faj közti barátság elképzelhetetlen.

Vajon tényleg igazuk van? Megkérdezett már bárki is egy kutyát vagy egy macskát a témáról? Nos valószínűleg bármit is mondanának, az emberi nyelvre nem lefordítható. Azonban a természet csodákra képes, és így számos esetben bizonyította már, mindig felbukkannak olyan példák, amik gyökeresen változtatják meg a kutya-macska barátságról alkotott képünket.

A Journal of Veterinary Behaviour tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a megkérdezett gazdik 80%-a nyilatkozta azt, hogy kutyusaik és cicáik közt meglepő módon nem tapasztalt ellenséges viselkedést. A cikkből az is kiderül, a csaholó kedvencek jóval elfogadóbbak, mint bársonytalpú társaik, mert a gazdik megfigyelése alapján a macskák háromszor többet kezdeményeznek balhét, mint a kutyák. Sophie Hall a kutatás vezetője nemes egyszerűséggel így fejezte ki ezt a jelenséget: „Egy kutya számára egyszerűbb együtt élni egy macskával, mint egy macskának egy kutyával”.

ebadta barátság

Miért elfogadóbb egy kutya?

Amióta világ a világ a kutyák elengedhetetlenül összekapcsolódtak az emberiség fejlődésével. Egyes nézőpontok szerint már kb. százezer éve kiemelték a farkasok sorából azokat a példányokat, amelyek a mai kedvencek őseiként vonulnak fel a kutya-családfán. Borzasztó hosszú időről van szó, ami során a kutyusoknak bőven volt lehetőségük arra, hogy az ember legjobb barátjává és tökéletes társává váljanak a hétköznapok során. A kutya mindig is többet jelentett, mint egy egyszerű házi kedvenc, hiszen munkatárs, terápiás állat és tökéletes játszótárs.

Intelligenciájának köszönhetően képesek a legzordabb és embert próbáló körülményekhez is alkalmazkodni. Tanulékonyságukkal kivívták maguknak azt a dicsőséget, hogy az ember szoros környezetében éljenek, bejárásuk van a legelegánsabb otthonokba és elsődleges várományosai a legfinomabb falatoknak. Hihetetlen megfigyelőkészségük segítette hozzá a kutyákat ahhoz, hogy ellessék gazdáik tulajdonságait és viselkedési formáit. Így képesek lereagálni a legapróbb emberei jeleket, szinte már gondolatolvasóként csüngenek gazdájuk minden mozdulatán. Ezzel a hihetetlen képességükkel az egyik „legképezhetőbb” állat címet is elnyerték. Nem véletlen alkalmaznak kutyusokat rengeteg olyan területen, ahol bonyolult problémák megoldására is szükség van, gondoljuk csak a rendőr- vagy vadászkutyákra.

A kutya a legtöbb kultúrában a hűség jelképe, hiszen számos történet mutatja be, milyen áldozatkészek gazdáik iránt. Függetlenségük az emberrel való együttélés során átalakult, legtöbbször falkajószágként jellemzett állatok, a gazdákat követve kötelességüknek érzik őt és családját megvédeni.

Miért tartják ellenségesnek a macskát?

A macskák háziállattá válása jóval később vette kezdetét, mint a kutyusok megszelídítése. Csaknem tízezer évvel ezelőtt, így nem túlzás kijelenteni azt, a cicatartás a kutyusok helyzetéhez képest még bőven gyermekcipőben jár. Nem meglepő ezért az az elképzelés, a macsek alapvetően magányos jószág. Nos az tény, jelleme sokszor szöges ellentéte a kutyákénak, hiszen ők nem érzik jól magukat falkában, a cicák alapszükségleteiket egyszerűen szeretik önállóan intézni.

Amíg a kutyusok maximálisan hozzáidomulnak „falkavezérükhöz”, addig a cicák tökéletesen tisztában vannak azzal, az ember nem fajtársuk, ezért különbözőképpen viselkednek vele, mit más állatok társaságában.

Tény, a macskák számára az ember sokszor inkább egy szolgáltatást ellátó személyzet, azonban nem lenne igazunk, ha kijelentenénk, egyáltalán nem ragaszkodik gazdájához. A cicák életében minden az első hónapok alatt megszerzett benyomásokon múlik, így, ha sokat van emberek közelében, hozzászokik az emberi kéz érintéséhez, elfogadja a felkínált ételeket, akkor jó eséllyel egy független, ám ragaszkodó kis szőrgombócot nevelhetünk fel. Sajnos idősebb korban befogott kóbor macskákból valódi ölcicát varázsolni szinte lehetetlen. A fiatal korból kimaradt, beilleszkedést segítő viselkedési formák hiánya sok esetben utólag nem pótolható, ezért emiatt sokszor alakul ki agresszív kép a macskákról.

kutya és macska

Hogy lesz ebből mégis barátság?

Ahogy fentebb láttuk, a kutyák jóval hamarabb kerültek kapcsolatba az emberekkel, így a társas kapcsolatokhoz fűződő készségeik jóval fejlettebbek, mint a macskáké. Ennek köszönhetően nagyobb eséllyel taníthatjuk meg és tehetjük elfogadóbbá a kutyust a macskákkal való együttélésre, mint fordítva. A cica testi adottságait tekintve jóval sérülékenyebb, mint másik négylábú barátja, így megingathatatlan bizonyítékra van szüksége, hogy biztonságban érezze magát. Egy odaadó kutyus kitartása és jól neveltsége sokszor hatékonyabb módja annak, hogy ez a két, merőben ellenétes személyiség barátságot kössön. A korábban említett tanulmány tanulsága szerint a legideálisabb helyzet, ha a cica fiatal korban kerül egy kutyás házhoz, hiszen néhány hónapos korban hatékonyan nevelhetők a kis szőrgombócok.

A boldog kutya-macska barátság nem ördögtől való dolog, ám nem lennénk őszinték, ha azt állítanánk könnyű. Szükség van hozzá egy nagy adag figyelmességre, kitartó türelemre, és rendíthetetlen hitre, hogy kisállataink is felismerjék az egymásban rejlő értékeket. Hoztunk néhány tippet, amik a felelős gazdik tapasztalatain alapulnak, és segítséget nyújtanak egy tökéletes együttélés alapjához!

  1. Nem lehet elég korán kezdeni

Minél fiatalabb korban mutatjuk be a két kis jószágot egymásnak, annál nagyobb az esély arra, hogy boldog, barátságos haverként tekintenek majd a másikra. Érdemes előre tervet készíteni állattartási szokásunkról, mert ha előre tudjuk, hogy kiskutyánk mellé szeretnénk egy cicust is magunkhoz venni, akkor azt legjobb minél hamarabb bemutatni neki. Mivel az erőviszonyok kisebb korban sokkal szembetűnőbbek, ekkor a kutyusok még sokkal hevesebbek, így fontos néha kontrol alatt tartani az egymással való játékokat. Ez a helyzet a kis kedvencek növekedésével mérséklődik, néha meg is fordul, hiszen a cicák megtanulják magukat megvédeni. Rosszabb esetben rendre is intik a kutyusokat, jobb esetben elvonulnak magányos pihenőre.

  1. Fiatal cica mellé jobban illik az idősebb kutyus

Ennek a megfigyelésnek az alapja az, hogy egy idősebb kutya tapasztalatának köszönhetően jóval higgadtabb, ezért lelkes, kitörő kíváncsiságával kevésbé ijeszti meg a fiatal, játékos cicákat. Mi, gazdik sokban támogathatjuk kedvenceinket azzal, hogy mindkét kisállatnak ugyanazt a figyelmet és szeretet adjuk meg. Ezzel könnyedén elkerülhetjük a féltékenykedésből adódó konfliktusokat.

  1. Számít a fajta

A cicák mellett élő kutyusok fajtája sokban befolyásolja, mennyire lesz boldog kettejük barátsága. A választásnál mindenképp vegyük figyelembe, hogy az adott kutyafajban mennyire élénk a vadászösztön. Egy kicsi vizsla kölyök bármennyire is édes a ráncos bőrével és lógó fülével, sajnos a veleszületett üldözési vágy sokszor egy cica számára végzetes is lehet.

  1. Első az orr

A szaglás a legtöbb állat esetén a legfontosabb érzékszervek egyike, ezért a kutya-macska barátság kezdetét érdemes először a másik illatának megismerésével kezdeni. Jó megoldás lehet, ha egy helyiségben egymást követően engedjük be a kisállatokat, ezért már előre ismerősek lesznek egymásnak, anélkül, hogy fizikailag találkoztak volna. Amire még fontos odafigyelni, az etetés. Semmiképpen ne kerüljenek az etetőtálkák egymás mellé, ügyeljünk rá, különböző magasságokban, más területen kapjon a kutya is és a macska is eleséget. Ezzel két legyet ütünk egy csapára: kivédjük a konfliktust és megakadályozzuk a nem megfelelő összetételű táplálék bevitelét.

  1. Eb fegyelem

A boldog kutya-macska barátság meghatározó figurája nem más, mint a kutyus. Az ő megfelelő nevelésén és fegyelmén múlik a tökéletes egyensúly megtalálása. A két kis jószág közti feszültséget leginkább a kutya példamutatásán keresztül tudjuk elsimítani. Ha a kiscica megtanulja, négylábú barátja nem jelent ránézve fenyegetést, akkor kicsi az esélye annak, hogy egy szekrény alatt tengesse mindennapjait.

Legyen szó egy okos kutyáról vagy hízelkedő macskáról, láthatjuk, barátságuk nem jelent lehetetlen küldetést. A boldog végkifejlethez azonban mi is kellünk, gazdik, hiszen a problémák elsimításához elengedhetetlen a felelősségteljes és figyelmes nevelés.

Van egy aranyos fényképed a két kedvencedről? Küldd el nekünk és cáfolj rá mindenkire!

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!