„Mayday, Mayday”- kullancs van a kutyámban!

Amennyire szeretjük kutyánkat, éppen annyira gyűlöljük a kullancsokat. Habár konstans utálatunkra nincs ellenszer, felvértezhetjük kedvencünket az ellenséggel vívott küzdelemben. Hogyan? Kiderül legújabb cikkünkből.

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük minden kutyás nevében, hogy amennyire szeretjük kutyánkat, éppen annyira gyűlöljük a kullancsokat. Habár konstans utálatunkra nincs ellenszer, s ellenük 100%-os védelmet garantálni még nem tudunk, felvértezhetjük kedvencünket az ellenséggel vívott küzdelemben.

Hogyan?

Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb, piacon elérhető mesterséges készítmények és természetes anyagok előnyeit és hátrányait, így a cikk végére Ön is eldöntheti, melyik módszert alkalmazza kedvencénél.

Sajnos arra nem tehetünk ígéretet, hogy az itt leírtakkal egy csapásra megszüntetheti a kullancsokban rejlő veszélyt, de arra igen, hogy elolvasva a leírtakat nagyobb biztonsággal döntheti el, hogyan is védi kedvencét a kullancsoktól.

Minden évszak kullancsszezon

Először is nem árt tisztázni, hogy sajnos elmúltak már azok a békeidők, amikor konkrétan azt lehetett mondani az év egy adott időszakára, hogy kullancsszezon van. Az éghajlat változással ugyanis együtt járt nem csak az itthon eddig ismeretlen kullancsfajok elszaporodása, hanem a kullancsok egész éven át tartó jelenléte is: a tél enyhülése miatt a korábbi szezon populációja nem fagy el, így fordulhat elő, hogy egész évben kísértenek minket a természetben.

Nem elég hát a szezonális védelem, az év minden szakában óvnunk kell kisállatainkat e parányi, ám annál félelmetesebb bestiáktól, hiszen a bajhoz egyetlen csípés is elegendő.

Magyarországon különösen nagy problémát jelentenek a kullancsok, hiszen körülbelül 42 kullancsfajt tartanak számon, melyek akár 12 féle betegséget is terjeszthetnek.

Mik ők és miért olyan félelmetesek egy gazdi számára?

A kullancs egy pókszabású rovar, melynek két típusa létezik: az egyik a látó kullancs, amelyik a fűszál fonákján kapaszkodik fel, a másik pedig a vak kullancs, mely cserjeszintről zuhan áldozatára.

A kullancs az általa terjesztett kórokozókat (legismertebb mind közül a Lyme-kór és a Babesiosis kórokozója, mely utóbbi kifejezetten kutyákra veszélyes) leggyakrabban a vérszívás alkalmával juttatja be áldozatainak szervezetébe, azonban kevesen tudják, hogy ha a bélsár beszárad a beleibe, az felporzik a levegőben, így kutyánk belégzéssel is fertőződhet, mivel a kullancs nyála és ürüléke, de még a teteme is fertőző lehet. Azonban nem csak kutyánkra jelent a beszáradt bélsár felporzása és a fertőző tetem veszélyt, hanem ránk, gazdikra is, hiszen, ha, ne adj’ isten a kullancs érintkezik sérült bőrfelületünkkel, a fertőződés veszélye ugyanúgy fennáll.

Ha sikerül a gazdatesten megkapaszkodnia, és megszívnia magát, a kullancs teste méretének többszörösére nő, színe pedig palaszürkévé válik. Ha elegendő vért szívott, egyszerűen legördül a gazdaszervezetről, így az is előfordulhat, pláne hosszú szőrű kedvenceinknél, hogy észre sem vesszük a kullancs csípését.

kullancs a kutyában

Oké, de mégis mit tehetünk ellenük?

A válasz sajnos faék egyszerű: azon kívül, hogy védjük kedvenceinket, semmit. Öröm az ürömben, hogy számos védelmi lehetőség közül választhatunk. Alapvetően háromféle nagyobb „védelmi rendszert” kínál a jelenlegi piac: a rácseppentős készítményeket (spot-on), a nyakörveket, és az újonnan megjelent tablettákat. Kiegészíthetjük még ezt a felsorolást a természetben megtalálható növényekkel, azok illatanyagaival is. Nézzük tehát sorban ezek előnyeit és hátrányait.

1. Nyakörvek

Alapvetően kétfajta nyakörv létezik: a porzó- és a zsíroldékony nyakörv.

A porzó nyakörv esetében egy porréteg válik le folyamatosan a nyakörvről, ami bevonja és védi az állat testét, de a hatás kifejtéséhez 1-2 napra azért szükség van. A zsíroldékony nyakörvek a bőrrel érintkezve folyamatosan oldják ki hatóanyagaikat, így gyorsabban alakul ki a védelem.

Előnyként könyvelhető el mindenképpen a nyakörvek esetében a hosszú élettartam és hatás, mivel akár 7-8 hónapig is védelmet biztosíthatnak kedvencünknek. Ezáltal nem kell hónapról hónapra agyalnunk, számon tartanunk, mikor veszti el hatását, hiszen a termékek folyamatosan bocsájtják ki a hatóanyagot a hónapok során.

Hátránya lehet a gyógyszerszag, mely az elején az állatot körbeveszi, illetve az elakadás lehetősége. Mivel a nyakörvet a kellő és folyamatos hatás érdekében állandóan hordania kell, ez – amennyiben kedvencünkben egy modernkori Marco Polo veszett el – potenciális „veszélyforrás” lehet számára, hiszen könnyen fennakadhat vele valahol. Ezen kívül a nyakörvek nagy része a halakra és vízi élőlényekre veszélyes anyagot tartalmaz, ezért úsztatáskor le kell venni kedvencünkről. A legfontosabb és kiemelendő hátránya azonban az, hogy mivel a nyakörv a kutya külső felületén található, kisgyerekek is könnyedén érintkezésbe kerülhetnek vele, rájuk pedig veszélyes lehet a hatóanyag. Nem árt hát az óvatosság, amennyiben gyerek van a családban.

2. Spot-on (rácseppentős) készítmények

Talán ebből a típusból található a legtöbb fajta a piacon. Számtalan hatóanyagú készítmény közül választhatunk, sokszor nehéz is megtalálni a kutyánk számára megfelelőt. Fontos, hogy mindenképpen olyat válasszunk, melynek repellens, kontaktus repellens (távoltartó) hatása van. Ez annyit jelent, hogy a kullancsnak nem kell vért szívnia ahhoz, hogy a hatóanyag kifejtse hatását, elegendő a bőrrel, illetve a szőrrel érintkeznie, hiszen a hatóanyagnak köszönhetően a paraziták lábszervét rendkívül erős inger éri, ami a rovart az állat elhagyására készteti. Ez pedig csökkenti a fertőződés veszélyét, hiszen azok a készítmények, melyek ilyen hatással nem bírnak, sokszor a vérbe juttatott hatóanyaggal védik kedvencünket, ami egyet jelent azzal, hogy a kullancs akkor kerül először kapcsolatba a méreganyaggal, mikor már szívja a vért, így a fertőződés lehetősége gyakorlatilag nem csökken számottevően.

A nyakörvekhez képest rövidebb ideig hatásosak, hiszen ezeket a készítményeket 1-2 havonta ismételni kell, hatóidejét pedig még a vízzel való érintkezés is csökkenti, ha tehát fürdetjük kutyánkat, vagy esős idő van, veszíthet hatásosságából. Felvitelét követően az állatot simogatni nem szabad, illetve kerülendő a fürdetés is.

Felvitelekor ügyelni kell arra, hogy közvetlenül a bőrre, és ne a bundára kerüljön, mert csak bőrön keresztül tud felszívódni. Ebből is adódhat még egy hátrány, mert ha kutyánk érzékeny bőrű, a rácseppentett oldat irritációt válthat ki.

További hátránya a spot-on készítményeknek, hogy amennyiben huzamosabb időn keresztül használjuk ugyanazt a készítményt, a kullancsok ellenállóvá válhatnak a hatóanyagra.

Mindezen hátrányok mellett azonban verhetetlen előnye a gyors és megbízható, repellens hatás, mely jelentős mértékben lecsökkenti a fertőzés lehetőségét.

kullancs a kutyában

3. Tabletták

A tabletták működési elvük miatt megosztják a kutyás társadalmat. Bár jó ízük végett kedvenceink szívesen fogyasztják, beadásuk is pofonegyszerű, hatóanyagaik, mint például a fluralaner, és az afoxolaner a bélből felszívódva a vérbe jutnak, így a kullancsnak vért kell szívnia ahhoz, hogy érintkezésbe kerüljön az idegrendszerére ható toxikus anyagokkal. Ennél fogva, egyes fertőzések átvitele nem zárható ki teljesen.

Nagy hátránya tehát a tablettáknak, hogy nincs repellens hatásuk, ezt maguk a gyártók is elismerik és feltüntetik a termékeken – bár e mellett hangsúlyozzák, hogy még azelőtt kifejti a hatását, mielőtt a kullancs a fertőzést átvinné a kutyára.

A hatóanyag a vérbe kerülve folyamatosan a vérrel együtt kering. Ezt a tényt értékelhetjük pozitívan is, hiszen emiatt nagy a hatóidő, akár 3 hónapig is hatásos lehet egy tabletta. A legtöbb szkeptikus azonban ezt a tényt úgy értékeli, hogy gyakorlatilag mérgezett vér kering a kutyában, s ez számos komoly betegség forrása lehet. Ennek megfelelően, mivel a tabletta károsíthatja a májat is, ajánlott májvédő máriatövis párhuzamos adagolása.

4. Természetes illóolajok, növények

A mesterséges készítmények után nézzük kicsit a természetes illóolajokat, illetve a kertünkben termő jolly jokert.

A kullancsok köztudottan nem szeretik az illatokat, hiszen az emberek verejtékének vajsav tartalma, a tejsav, ammónia és a széndioxid szaga vonzza őket. Ha ezeket elfedjük, kevésbé leszünk vonzók a számukra. Így van ez a kutyák esetében is. A jó minőségű, erős illatú olajok, mint a geránium, a levendula, a citromfű, a borsmenta, rozmaring, zsálya mind-mind olyan illatok, amelyek erőssége taszítja a kullancsokat.

Elérhetők már a piacon olyan készítmények, melyek kizárólag a fent felsorolt növények 100%-os tisztaságú illóolajának keverékei. Ezek elérhetők spot-on, spray, vagy akár pipettás változatban is.

Hátrányuk ezeknek a természetes készítményeknek, hogy gyorsan párolognak, így a kezelést érdemes pár óránként megismételni.

Előnyük abban áll, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaznak, kizárólag természetes anyagokat juttatunk kutyánk testére, és szervezetébe, amely nem marad hála nélkül: alkalmazásuk nem csak a kullancsok ellen jó, kutyánk szőre és bőre selymesebb és egészségesebb lesz az olajoktól, mint valaha.

A végére pedig az ígért jolly joker

A fokhagymát sokan mérgezőnek tartják a kutyára, ez azonban csak nagy mennyiségű fogyasztás esetén igaz. Azon túl, hogy javítja az immunrendszerüket, az allicin tartalom adta jellegzetes illat elfedi a kutya tejsav illatát, így tökéletes eszköz a kullancsok elleni védekezésben.

A kullancs-probléma sajnos soha sem fog teljes mértékben megszűnni, a kérdés így az, mi mit teszünk annak érdekében, hogy kutyánk megússza csípés nélkül? Kísérletezzünk, keressünk addig a fellelhető készítmények között, míg meg nem találjuk a számunkra legmegfelelőbb védelmet, legyen az akár egyfajta készítmény, vagy természetes és mesterséges anyagok kombinációja.

S hogy egy lépéssel a kullancs előtt járjunk mindig, mindenképpen ajánlott a repellens hatással bíró termékek között kutakodni, legyen az bármelyik fent felsorolt védelmi forma.

Felelős gazdaként ennyi a feladatunk, nem több.

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!