10+1 tipp kutyád és a Te egészséged megőrzéséhez

Kutya és gazdája pozitív hatással lehetnek egymás életére és egészségére. Ha ezt a pár dolgot megfogadod, mindkettőtök élete garantáltan javulni fog.

Az élet párban és egészségesen szép. Feltéve, hogy van párod, és jó az egészséged. Merthogy ez a kettő a mai világban már inkább számít kiváltságnak, mintsem mindenki számára könnyen elérhetőnek. Mindez azonban nem igaz, ha van kutyád! Persze nem azt mondom, hogy egy kutya helyettesítheti a párkapcsolatot, de tény, hogy egy kutyával még szingliként is szebb és egészségesebb az élet.

Az pedig, hogy kutya és gazdája pozitív hatással lehetnek egymás életére, és egészségére csak hab a tortán. Mutatom, hogyan. Ha ezt a pár dolgot rendszeresen megteszed, megfogadod, mindkettőtök élete és fizikai-pszichikai egészsége garantáltan javulni fog.

Nézzük először is, mi az, amit megtehetünk kutyánk pszichés egészségéért.

10 tipp kutyád egészségéért cikk

 1. Beszélj hozzá!

A legjobb, amit tehetsz kutyád lelki egyensúlyáért, ha beszélsz hozzá.

Tudományos kutatások igazolták, hogy a kutya fajspecifikus, egyedi tulajdonsága az emberhez fűződő csecsemőszerű kapcsolata. Amikor pedig egy édesanya beszél újszülött babájához, azzal erősíti a kettejük között meglévő köteléket. Ne érezd hát különcnek magad, ha állandóan beszélgetsz kutyáddal, hiszen a kutyák számára a beszéd cselekvéssel párosítva a kettőtök közötti kapcsolat és bizalom erősítésével jár.

Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai vizsgálták elsőként azt, hogyan dolgozza fel a kutyák agya az emberi beszédet. A vizsgálatokból kiderült, hogy a dicsérő szavak a kutyák jutalomközpontját aktiválják az agyban, azt az agyterületet, mely az embereknél az örömforrásokra reagál.

A kutya-ember közötti kapcsolat kialakulását a tudósok vizsgálatai szerint egyfajta belső szinkronizáció is kíséri: a kutya szorongását például jobban csökkenti egy számára fontos ember jelenléte, mint egy fajtársé, a kutyával való interakció pedig alapvetően befolyásolja az ember és kutya érzelmi állapotát, hiszen kutya és gazdája közötti társas viszony mindkét félben kimutathatóan örömöt vált ki.

 1. Ne csak beszélgess vele, szervezz közös programokat!

Nem csak a beszéd van jó hatással rátok, hanem a közös programok, közösen átélt élmények is. Legyen az egy séta a parkban vagy találkozás más kutyásokkal, biztos lehetsz benne, hogy kutyád örömmel tart Veled. Ezek a programok feltöltenek, energizálnak mindkettőtöket, nem mellesleg a boldogsághormonok termelődése száz százalékban garantált.

A 101 kiskutya Pongó és Perditája óta pedig már azt is tudjuk, hogy a kutyával való közös program remek ismerkedési lehetőség, nem csak kutyáknak.

 1. A jó szocializáció fél egészség!

A megfelelő szocializáció és nevelés kölyökkortól kezdve biztosítja kutyád pszichés egészségét. Egy jól nevelt és szocializált kutya ugyanis tisztában van környezetével, az abban elfoglalt helyével, nyitott és érdeklődő az új dolgok iránt, nyugodt új kutyák társaságában, és akkor is megőrzi nyugalmát, ha egyedül hagyják. A szocializáció során kutyád megtanulja tisztelni és értelmezni más kutyák viselkedését, egészséges korlátokat, határokat kap, melyek között nyugodtan, biztonságban élheti a mindennapi életét. Ez tehát segít felépíteni a fajtársaival, illetve emberekkel való együttéléshez szükséges egészséges önbizalmat, magabiztosságot.

Ha egy kutya nem jól szocializált, stresszessé, netán agresszívvé válhat fajtársaival, vagy akár emberrel szemben is.

Ha tehát pszichésen egészséges kutyát szeretnél nevelni, elengedhetetlen a megfelelő szocializáció és nevelés. Fontos az inger gazdag környezet biztosítása annak érdekében, hogy a mindennapokban stabilan és kiegyensúlyozottan viselkedjen.

A szocializáció a kulcs, hogy megóvd magától és más kutyáktól.

 1. Kerüld a túlzásokat!

Bármennyire is úgy szereted, mint a saját gyerekedet, nem az! Hidd el, nem tesz jót neki, ha beszínezed a szőrét, mert épp az a divat, vagy éppen olyan kutyaruhákat aggatsz rá, amely nem, hogy nem komfortos, de egyenesen káros lehet számára.

Ne kezeld őt emberként, kezeld a helyén: kutyaként. Ettől még a szereteted ugyanolyan erős, csak ésszerű korlátok között árasztod rá. Mielőtt gondolsz egyet, és kipróbálod a legújabb kutyakozmetikai termékeket, kutya snackeket, divatos, de ugyanakkor értelmetlen termékeket, gondold végig, mennyire lehet hasznos, vagy ártalmas a kutyád számára.

A psziché egészségén túl fontos az is, hogy fizikálisan is egészséges legyen.

10 tipp kutyád egészségéért cikk

 1. Aktív életmód

Ne légy „couch potato”!

A rendszeres mozgás kell, neki is, és neked is. Pláne, ha irodai munkát végzel. A kutya nem a kanapéra termett. Ahogyan Te sem! Az unatkozó kutyánál nincs rosszabb. Elrágott telefonzsinór, félig kibelezett kanapé, pisi a cipőben, és egyéb finomságok.

Ha nem akarod, hogy kutyád ehhez hasonló rendellenes viselkedési formákat produkáljon, kösd le felesleges energiáit. A mozgás, legyen az egy kiadós séta, vagy bármilyen kutyás sport segít a felgyűlt energia levezetésében. Nincs új a nap alatt, a gyerekekkel, sőt, velünk felnőttekkel is pont ugyanígy van.

Ha kutyáddal együtt aktív életmódot folytattok, nem csak ő vezeti le az őt szétfeszítő energiákat, hanem te is. Ráadásul, ha a napi sétákon túl gondolkodsz, ne adj’ isten, kinézel magatoknak egy kutyás sportot, vagy sétádat játékkal kombinálod, nem csak fizikailag fárasztod le kedvencedet, hanem szellemileg is. Így a nap végére jóleső fáradsággal nyúlik majd el az öledben. Van ennél szebb?

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy minden kutya mozgásigénye fajtánként és egyedenként is más és más. Teszteld, mennyit bír kedvenced. Állj fel a kanapéról, és irány!

 1. Egészséges táplálás

Mindenki tudja, hogy az egészséges táplálék és étrend fél egészség. Mondani persze nyilván könnyű. Valóban egészségesen táplálni egy kutyát azonban már korántsem ilyen egyszerű. Manapság rengeteget olvashatunk kutyák számára kifejlesztett különféle étrendekről, sőt, a dolog egyenesen odáig fajult, hogy ma már külön szakmává vált a kutyadietetika (kutyák táplálásával foglalkozó tudomány).

Alapvetően három irány van, amin elindulhatsz, ha a kutyád táplálásáról van szó. A legegyszerűbb, idő- és költséghatékony megoldás a különböző száraztápok és konzervek etetése. Rengeteg féle-fajta száraztáp között válogathatsz, életkor, aktivitási szint, allergiafajták szerint. A táp előnye, hogy megfelelő arányban tartalmazza a szükséges ásványi- és tápanyagokat, így nem kell gondolkodnod azon, hogy miből mennyit kellene még adnod neki.

A másik irány a nyersetetés, melynek szintén két fajtája létezik: BARF és a PREY étrend. Alapvető különbség a kettő között, hogy a BARF étrend tartalmaz zöldség-gyümölcs összetevőt, a PREY étrend pedig kizárólag húson alapul. Kétség sem fér hozzá, hogy a nyersetetés a lehető legtermészetesebb módja annak, ahogyan a kutyádat etetheted, viszont érdemes megfontolnod, hogy képes vagy-e minden szükséges ásványi anyagot és vitamint bejuttatni szervezetébe a megfelelő arányban. Törékeny az egyensúly, melyet biztosítanod kell, s a nyersetetés időigényes foglalatosság, ez tapasztalatból mondom.

A harmadik, a fentiek ellenpéldája, a lehető legegészségtelenebb táplálás: az emberek számára készített főtt ételek. Fűszeres, lisztes, olajos, zsíros, ezek egyáltalán nem valók a kutyáknak. Ha módod és lehetőséged van rá, ne etess így!

 1. Egészséges testsúly megtartása

Miután kiválasztottad a neked megfelelő táplálási formát – legyen az a tápos, vagy a nyersetetés –, már csak a mértéket kell megfelelően eltalálnod. A túlsúlyos kutyáknak ugyanis számos egészségügyi problémával kell megküzdeniük (keringési, légzési, ortopédiai problémák).

Az előző három pont tulajdonképpen szervesen kapcsolódik egymáshoz, hiszen, ha megfelelő táplálékot kap kutyád, az aktivitása nőni fog. Fittebb, egészségesebb lesz, ezzel együtt pedig nem lesznek testsúlyproblémái sem, hiszen megfelelő izomzata és csontozata alakul ki. Az egészséges testsúly továbbá azért is fontos, mert számos betegséget tudsz megfigyelni kedvenced testsúlyának ingadozásából.

 1. Rendszeres kontroll, odafigyelés – általad

A legtöbb, amit tehetsz a megbetegedések elkerülése érdekében, ha folyamatosan ellenőrzöd kutyád egészségügyi állapotát. Egy kis odafigyeléssel ugyanis jó előre megelőzheted a bajt. Amit gazdiként kutyádon ellenőrizhetsz:

 • a fogak állapota (a bűzös szájszag általában betegségre utal);
 • kutyád külalakja, szőrének, bőrének állapota, testsúlyának ingadozása;
 • kutyád viselkedése, energiaszintje (fáradékony, aluszékony, kedvetlen, ezek mind-mind betegségre utalhatnak);
 • a széklet állaga – esetleg véres, túl híg, férgeket találsz benne, ezek mind jelzésértékűek.
 1. Kullancsok, paraziták rendszeres ellenőrzése, védelem biztosítása

A kullancs számos komoly betegség terjesztője, s így, mint potenciális veszélyforrástól óvnod kell kutyádat. Ezt a piacon található különböző hatóanyagú készítményekkel teheted meg a leghatékonyabban. Ha a védelemre rátennél még egy lapáttal, minden egyes nagyobb (akár kisebb) séta után tüzetesen nézd át kedvenced bundáját, testhajlatait, füleit, ugyanis elképzelhető, hogy a készítmények ellenére sikerül a kullancsnak vért szívnia.

Fontos a rendszeres féreghajtás is, illetve, ha a nyersetetést választod, fontos, hogy csak ellenőrzött forrásból származó húst etess kedvenceddel a fertőzések elkerülése érdekében, hiszen a nyers hús veszélyes baktériumokat tartalmazhat.

 1. Rendszeres állatorvosi kontroll

Néha nem elég, ha mi odafigyelünk, kell egy szakember, aki segít értelmezni a jeleket. Ha úgy gondolod, valami nem stimmel kutyáddal, ne habozz. Az első megérzés mindig jó! Irány az orvos.

Állatorvoshoz egyébként nem csak akkor mehetsz, ha már baj van. A rendszeres kontroll sok minden bajt megelőzhet.

+1 Ismerd meg a másik kutyát!

A fenti 10 tipp segít abban, hogy kutyád megfelelő fizikai és pszichikai egészségnek örvendjen.

Azt tanácsolnám azonban Neked, hogy ne elégedj meg saját kutyád megfigyelésével, hanem kicsit képezd magad! Fontos, hogy tudj olvasni két, vagy több kutya interakciójából, hiszen így számos kellemetlen szituációt elkerülhetsz, illetve magabiztosan lekezelhetsz, levéve ezzel kutyád válláról a stresszt és a döntés terhét. Ha másként nem megy, irány a kutyasuli!

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!