Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?

Mikor a kutyák testhőmérsékletéről beszélünk, egyből a lázra gondolunk. Pedig a kihűlés ugyanolyan kockázatos lehet kedvenceinkre nézve.

Mikor a kutya testhőmérséklete kerül szóba, egyből a lázra gondolunk. Pedig a kihűlés ugyanolyan veszélyes lehet kedvenceinkre nézve, mint a túlhevülés, amely egyáltalán nem egyenlő a lázas állapottal.

E cikkből megtudhatod, hogy mik is azok a tipikus jelek, melyek fennállása esetén ajánlott megmérned kutyád hőmérsékletét. Ahogyan arra is választ kaphatsz, hogyan is kell ezt megtenned, illetőleg, mi a teendőd, ha kedvenced forró, vagy túlságosan alacsony a hőmérséklete.

Hogyan szabályozza testének hőjét egy kutya?

A kutya úgynevezett állandó testhőmérsékletű (homoioterm) állat, ami azt jelenti, hogy a környezeti hőmérséklet változása ellenére is hőszabályozás révén képes élettani szempontból állandó testhőmérsékletet fenntartani. Ez az állandó hőmérséklet kutyák esetében 38-39ºC, a pontos érték természetesen függ a fajtától, mérettől, kortól.

Ha a testhőmérséklet eltér az átlagostól, a kutyának a fentiekből adódóan kompenzálnia kell az eltérést. Ezt vagy hő leadásával, vagy hőtermeléssel tudja elérni.

Mivel a kutyáknak nincsen verejtékmirigyük, nem képesek olyan mennyiségben izzadással hőt leadni, mint az ember. A hő leadása leginkább a talppárnákon át, illetve lihegéssel történik, a hő termelést testremegéssel idézik elő, amely segítségével fel tudnak melegedni. Szóval, ha nagyon remeg a kutyus, akkor az attól még természetes.

De nem csak a nyelv és a talppárna kulcsfontosságú a hőszabályozásban, hanem az orrnyálkahártya is, mert ezzel is jelentős párologtatást végeznek.

Mindkettő irányba való, rendellenes eltérésnek megvannak a tipikus tünetei, melyekre odafigyelve megelőzheted a nagyobb bajt.

A kihűlés tünetei

Nézzük először azt az esetet, amikor kedvenced hőmérséklete olyan alacsony lesz, hogy nem tudja hőszabályozással fenntartani, vagyis elegendő hőt termelni, hogy elérje az átlagos testhőmérsékletét. Ezt nevezzük kihűlésnek, hipotermiának, melynek tünetei legtöbbször a következők:

Hipotermia esetén a test több hőt ad le, mint amennyit termelni tud. Gyakori tünet a hidegrázás, reszketés, bágyadtság, lassú légzés, kábulat, valamint az izommerevség. Érintésre ilyenkor hidegnek tűnik kedvencünk.

Ez akkor alakul ki, ha kutyánk sokáig érintkezik hideggel, huzamosabb ideig nedves a szőre és a bőre, mert a nedves szőr befolyásolja az aljszőr hőmegtartó képességét. A szervezet kihűlése előfordulhat például műtéti beavatkozáskor szükséges hosszú altatás után is.

Mikortól beszélhetünk hipotermiáról?

Mivel a négylábú barátaink normál testhőmérséklete 38-39ºC körül mozog – magasabb tehát, mint az emberé, ami 36-37ºC között a normális -, ha a testük 35 fokra, vagy ennél kevesebbre hűl, hipotermiáról beszélhetünk.

Elsősorban a kistestű és a fiatalabb kölyökkutyák, valamint a rövidszőrű fajták vannak fokozottabb veszélynek kitéve, mert ők gyorsabban veszítenek hőt. Kihűlés azonban az öregedő kutyáknál is gyorsabban kialakulhat, mint a felnőtt egészséges ebeknél, épp ezért rájuk éppúgy fokozottan kell vigyázni.

kutya kihűlés

Node, mi a teendő, ha észleled, hogy kutyád kihűlés közeli állapotba került?

Először is, előzzük meg, készüljünk ha jön a téli idő!

A kisebb testű, illetőleg a rövidszőrű, kopasz ebek számára kapható ruhák, habár felettébb megmosolyogtatók, ezek azonban mégsem haszontalanok. Nekik jól fel kell öltözniük. Ugyanis a kistestű kedvenced közelebb van a hideg talajhoz, mint nagytestű társai, így a hidegnek való kitétel is huzamosabb ideig fennáll. A rövidszőrű fajtáknak nincs aljszőrzete, ami szigetelné testüket akár hidegben, akár melegben.

Ha folyamatosan szabadban tartod a kedvencedet, télen a hűvös időben érdemes a házába még szalmát is rakni, mert ez elvezeti az esetleges nedvességet, és melegen tartja a testét, bent tartja a hőt. Kutyaházból is olyat érdemes választani, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne kényelmesen, viszont éppen elég kicsi, hogy a testével télen ki tudja fűteni a ház belsejét.

Ha már bekövetkezett a baj, és a fenti tünetek egyikét észleled, kezd meg fokozatosan a felmelegítést. Átmelegített takaróba, vagy egyéb melegített ruhába csavard, illetőleg felmelegített palackot is használhatsz a hasán, természetesen nem közvetlenül a bőrre téve, hanem ruhába csavarva. Ha eszméleténél van, adjunk neki melegvizet, levest, vagy más folyadékot inni. A melegítés közben folyamatosan, meghatározott időközönként ellenőrizzük a testhőmérsékletét, és ha nem kúszik 36,5ºC felé, akkor azonban nem lehet már mit tenni, ilyen esetekben állatorvoshoz kell fordulni. A felmelegítéskor figyelni kell arra is természetesen, hogy ne hevüljön túl. Ha még így sem nem javul az állapota, akkor jöhet az állatorvos.

Hiszed, vagy sem, a vemhesség hatással van a hőháztartásra. A vemhes kutya testhőmérséklete a várható ellés előtt 6-24 órával átmenetileg leesik, ezért ettől ne ijedjünk meg annyira, nem feltétlenül beteg kutya.

Honnan tudom, hogy lázas a kutya?

Hipertermia esetén az állat nem képes leadni a szervezetében felhalmozódott felesleges mennyiségű hőt. Ez fennállhat láz miatt, illetőleg láz nélkül is, vagyis nem mindig okozza betegség.

Amennyiben láz nélkül következik be, annak is számos oka lehet. Tipikus példája ennek a nyáron autóban felejtett kutya, vagy, amikor túl sokat vagy nagy melegben mozogsz kedvenceddel, és emiatt túlhevül a szervezete. Nem ritka példa a napozó kutya esete sem, hiszen az ebek szeretnek napozni, pláne, ha a gazdi is szívesen sütkérezik, de a másolásnak súlyos következményei lehetnek. Ha látod, hogy szívesen napfürdőzik – bár ösztönösen tudják, mikor elég -, mégis különös figyelemmel legyél iránta, és ha azt tapasztalod, hogy túlhevülhet, küldd, vagy vidd árnyékos, hűvös helyre.

A láz okán bekövetkező hőemelkedés valamilyen gyulladás vagy fertőző betegségek következménye, melynek tipikus tünete lehet a túlzott lihegés, kiszáradás, kitágult szemek, sötét-vörös, kékes-lilás száraz fogíny, sűrű nyálzás – hányás, zavart vagy bánatos viselkedés, étvágytalanság, feltűnő levertség, meleg lehelet. Gyakori tünetként emlegetik a kiszáradt orrot, de ez szituáció és fajta függő, hiszen például reggelente a kutyák orra általában száraz, illetőleg vannak fajták, amelyeknek szárazabb az orra, mint más fajtáknak. Érintésre forró, meleg a hasa alja, éppen ezért próbálja magát az egész testfelületén át hűteni hideg helyeket keresve, ahova lefeküdhet.

Túlhevülés fokozott veszélyének vannak kitéve a hosszúszőrű, illetve a tipikusan rövid orrú, lapos arckoponyájú kutyák.

Az ellés után az anyakutyáknál mérsékelt testhőmérséklet-emelkedést tapasztalhatunk, de ez egy héten belül normális értékre tér vissza.

Mikortól mondhatjuk, hogy a kutyánk hipertermiás?

Ahogy fentebb írtam, a kutya normál hőmérséklete fajtánként, testméretenként, illetőleg a körülmények szerint változhat, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy 37,5ºC alatt és 39ºC felett beteg a kutya, e kettő között még minden rendben van, teljesen normális. 41,2 fokon felül pedig eszméletvesztéssel is számolni kell.

Ha a kutya hőmérséklete 39ºC fölé emelkedik, csak akkor beszélhetünk tehát hipertermiás állapot fennállásáról.

Mi a teendő?

Fontos a megelőzés: ne tedd ki kedvencedet túlzottan nagy melegnek, védd, biztosíts számára árnyékos helyet a hűsölésre, illetőleg ne sportolj, ne erőltesd nagy melegben a mozgást.

Ha bekövetkezett a túlhevülés, ahogy a kihűlésnél, ennél is tartsd szem előtt a fokozatos hűtést. Ha túl gyorsan akarod lehűteni, remegést idézel elő, ami növelni fogja a testhőjét, ezzel pont az ellenkező hatást éred el. Hidegvízzel – de nem jéghideggel – spriccelheted, fontos, hogy az egész testfelületén hűtsd lepedőkkel, törülközővel. Természetesen a folyadékbevitel is elengedhetetlen, de nem minden áron, ha nem megy, ne erőltesd.

Ha a hipertermia láz miatt alakul ki…

39ºC-on felül beszélhetünk lázról. 40 fok már veszélyesnek számít, 41,2 foknál pedig eszméletvesztés is kialakulhat, a belsőszervek roncsolódására reális esély van. A láz minden esetben valamilyen gyulladás vagy betegség jele, ezért jó tudnod, milyen körülmények vezethettek a megemelkedett hőmérsékletéhez.

Lehet egy fertőzés, az immunrendszer gyengesége, daganat vagy valamilyen anyagcsere betegség a háttérben.

A magas láz hosszan tartó fennállása megterheli a szervezetet, ezért első teendőként mielőbb kezd meg ennek csökkentését, illetőleg mindig forduljunk állatorvoshoz.

Soha ne adj emberi lázcsillapítót kutyádnak, mert egyes típusai mérgezők lehetnek neki. Kérd állatorvos segítségét.

kutya ágyban pihen

Hogyan mérd kedvenced hőmérsékletét?

A régimódi higanyos hőmérőt felejtsd el! Az ugyanis a higany miatt veszélyes lehet, mert a kutyák belső hőmérséklete a végbélen keresztül mérhető meg.

Milyen eszközt alkalmazz? Kizárólag digitális, rugalmas végű hőmérőt használj! S azt is, mert fenékbe, végbélbe kell felhelyezni, érdemes a művelet előtt még bekrémezni, vagy vazelint kenni rá, hogy könnyebben becsússzon.

A digitális hőmérővel egyébként egyszerűen megmérhető kutyánk hőmérséklete, amennyiben azonban ficánkolós típus, úgy kérd egy barátod segítségét hozzá, mert akkor kétemberes művelet lesz belőle. Egyikőtök lábával közrefogja a kutyát, míg a másik óvatosan felhelyezi a hőmérőt. A modern hőmérők jeleznek, ha befejezték a mérést, így ezzel nem kell törődnöd, néhány milliméterre/centiméterre kell csak felhelyezned, és kivárnod a készülék által adott „csippanó” hangot, és már meg is van a várt eredmény. Ha kész, óvatosan húzd ki végbeléből a hőmérőt. Mérés után mindenképpen fertőtlenítsük le a hőmérőt.

Akárcsak az embereknél, úgy a kutyáknál is, a testhőmérséklet változása sok tényezőtől függ. A kóros eltérés azonban a kutyánknak a további teljes egészségi állapotáról ad fontos információkat. Érdemes tehát figyelni a jelekre!

Láttad már a legújabb kutyás pólókat az aipolo.hu weboldalod? Érdemes megnézni!

kutyás pólók

Mister Doggy Azték Nyakörv

Azték csatos nyakörv az attraktív minták kedvelőinek. Feltűnő, vibráló színeivel kedvenced a legcsinosabb lehet a séták során. Válaszd szettben!